Стартира Балканският шампионат по маратон “Кюстендил 2020“

Снимка: Личен архив

Стартът е на 13-и септември от 9 часа на площад „Велбъжд“

Стартира Балканският шампионат по маратон “Кюстендил 2020“, който се организира от Българска федерация по лека атлетика и община Кюстендил и се провежда под патронажа на кмета, г-н Петър Паунов. Трасето на маратона е лицензирано, като старта е на 13-и септември от 9,00ч. на пл. “Велбъжд“. Две са дистанциите, които са част от маратона - полумаратон 21 км и маратон 42 км. 

От центъра на града, бегачите ще продължат към МБАЛ “Никола Василев“ и село Слокощица. Селата, през които преминава трасето на маратона са: с. Слокощица, с. Граница, с. Багренци, с. Гирчевци, с. Жабокрът, с. Ябълково и се финишира отново на пл. “Велбъжд“. Една обиколка е 21 км, две - 42км., като през километър, по трасето, ще бъдат изградени подкрепителни пунктове - където доброволци ще подкрепят бегачите. Ще ще има вода, захар и лимони на пунктовете, както и музика. 40 съдии от БФЛА, също така, ще бъдат разпръснати по трасето и ще следят участниците, когато преминават.

Регистрацията за маратона е онлайн на адрес - https://runbulgar.com/bg/, като всички кюстендилци, които желаят да се включат могат да се възползват от отстъпка, като се обадят на тел. 0888688095. Всеки участник ще получи стартов пакет, който ще се раздава на 12-и септември на пл. "Велбъжд" и в него са включени номер с вграден чип, чрез който съдиите ще могат да проследяват всеки участник, докато бяга. 

Когато маратонците стартират, на пл. "Велбъжд" ще се проведат и други атлетически занимания - Състезание по бягане “Любителска дистанция“ от - 2км, Детска атлетика и др., като записването за тях ще бъде безплатно и на място. На площада ще бъдат изградени още Арка, Шатри, Съблекални, Подкрепителен пункт и ЕКО тоалетни, които ще бъдат поставени и по цялото трасе. 

Очаква се в Кюстендил да пристигнат около 300 професионални състезатели от 10 Балкански държави, както и стотици - от България. През идната седмица пък, на 9-и септември започва и спортен лагер за атлети в Кюстендил. 200 деца ще тренират в града и в планината, заедно с треньорите си, до маратона - в планина “Осогово“, на стадиион “Осогово“ и на стадион “Странджата“, като те са избрани по програмата “Да открием 100-те таланта на Бългрия“.

Наградния фонд за  маратона е близо 20 000 лв. и е разделен на четири категории. Партньори на събитието са Спортен клуб по лека атлетика “Цвети Кирилова“, читалище “Братство“ - Кюстендил, Списание “Атлетика“, RUN Bulgaria, “Sugar" - Кюстендил, Фитнес “Ритъм спорт“ - Кюстендил, стадион “Осогово“, СКБ “Васил и Георги Илиеви“ , “Кюстендилски вести“, “Кюстендил - информационен портал“ и др.

Продължава и набирането на доброволци за маратона, като всеки, който желае да помогне и да се включи, може да го направи на тел. 0888688095. Ще пристигнат медии и журналисти от чужбина, водещ на събитието ще бъде спортния журналист - Илия Илиев, а пресцентъра ще бъде в Синята зала на читалище “Братство 1869“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK