Шестима са обвинени за телефони измами с гръцки пенсионери

Снимки: МВР

Неутрализирана е организирана престъпна група, извършвала телефонни измами

На брифинг в Съдебната палата, говорителят на главния прокурор Сийка Милева, директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски и началникът на сектор „Измами“ към ГДНП Златка Падинкова, изнесоха данни за проведени на 30.01.20 г. действия на територията в с. Дряновец, с. Стражец, обл. Разград, както и в градовете Шумен и Русе по разследване на престъпна група, занимаваща се с телефонни измами.

Досъдебното производство е образувано през месец  май 2019г., пострадалите лица са възрастни гръцки граждани.

„Повдигнати са обвинения на шест лица за участие в организирана престъпна група, две от лицата са осъждани, включително и на територията на Република Гърция. Извършителите са задържани за срок до 72 часа с оглед довеждането им пред Специализиран наказателен съд за искане на постоянното им задържане “, уточни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Всеки участник е имал своята роля. Установен е ръководител на групата, както „въртачи“ и „муле“. То е стояло на територията на Република Гърция, от където е взимало парични суми и ги е изпращало чрез системите за бързо разплащане или лично ги е транспортирало до България. При проведените претърсвания и изземвания на обитавани от членовете на организираната престъпна група жилища и леки автомобили са намерени и иззети около 1 кг злато, както и сумата от 7000 евро, за която прокуратурата счита, че е придобита от последната измама, извършена на 17.01.2020 г., когато е въведена в заблуждение възрастна жена от Солун, на която е причинена имотна вреда в размер на 19 850 евро“, допълни прокурор Милева.

На всички задържани до момента лица са назначени данъчни проверки в качеството им на физически лица, уведомена е КПКОНПИ, както и ДНСК с оглед извършване на проверка относно законосъобразността на техните къщи.

"Това е четвърта акция за по-малко от година срещу противодействието на измамите по телефона. Главния прокурор пое ангажимента борбата с този род измами да мине на ново ниво. Три групи бяха неутрализирани през миналата година. За първата такава група, която оперираше от Румъния, беше направена перфектна организация между българските и румънските власти. Над 30 членове на такива групи се намират в следствения арест. Ние такъв резултат не сме виждали, сравнявайки се с нашите колеги от Румъния, Германия, Полша, Гърция. 60% е спадът на този род престъпления през 2019 г. спрямо 2018 г. Такива резултати ние за първи път виждаме и това се дължи основно на този комплексен подход, който се прие в началото на 2019 г.", съобщи главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

Златка Падинкова , началник на сектор „Измами“ към ГДНП допълни:  „Основно групата е действала на територията на Северна Гърция като има установени пострадали лица. Изготвени са европейски заповеди за разследване от компетентните гръцки власти с оглед на установяването на пострадалите лица и разпит на същите.“

„В резултат на съвместните действия между институциите, включително и международни такива, се наблюдава значителен спад в извършването на този вид престъпления, които са насочени предимно срещу възрастни хора. Извършителите на този вид престъпления водят охолен живот, живеят в скъпи къщи и карат луксозни автомобили. Това са хора с нисък образователен ценз, които никога не са работили и нямат законни източници на доходи.Държавата е длъжник на възрастните хора и те трябва да бъдат защитени. Това е най-уязвимите част от населението. Затова прокуратурата полага усилия да изправи извършителите на този вид деяния пред съда, като в същото време отнеме притежаваното от тях имущество“, обобщи прокурор Милева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK