Разстреляха Оливер Иванович в Митровица

Снимка: ББС

Изтъкнатият политик Оливер Иванович беше застрелян извън офиса на партията си в сръбската северна част на Митровица.

Иванович, смятан за умерен косовски сръбски лидер, беше застрелян четири пъти в гърдите и умря по-късно в болница, каза неговият адвокат Небойша Влайч. Сръбските правителствени власти излязоха от преговои с косовските албанци, водени от ЕС, след новината.

Митровица - в Северно Косово - е разделена, а южната страна е управлявана от косовски албанци.

Иванович, на 64 г., оглавява косовска сръбска партия, наречена "Свобода, демокрация, справедливост". Той играе водеща роля в преговорите с НАТО и ЕС.

Той е изправен пред повторно разглеждане на предполагаеми военни престъпления срещу етнически албанци, извършени през 1999 г.

През януари 2016 г. съдиите от ЕС в Косово го осъдиха на девет години, но присъдата една година по-късно бе отхвърлена от апелативен съд. Иванович отрече всички обвинения.

Категорично осъждам убийството на Оливер Иванович, политически лидер на Гражданска инициатива „Сърбия, демокрация, справедливост” в Косово, каза българският премиер Бойко Борисов.

"Всяко насилие е в противоречие с цивилизационните ценности и европейския избор на страните от Западните Балкани. Очаквам политическите елити и всички граждани да проявят зрялост и сдържаност. Върховенството на закона не може да се поставя под съмнение и вярвам, че виновните за това престъпление ще понесат своята отговорност. Убеден съм, че диалогът между Белград и Прищина няма алтернатива и не трябва да се допуска подобни актове да го възпрепятстват. Изказвам най-искрени съболезнования на семейството и близките на Оливер Иванович", добълни Борисов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK