Вътрешните министри на България и Северна Македония заедно срещу корупцията

Снимка: Infomreja.bg

Младен Маринов и Оливер Спасовски представиха проекта "Остани чист, кажи НЕ на корупцията"

Министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония си стиснаха ръцете за съвместна работа срещу корупцията. Младен Маринов и Оливер Спасовски проведоха днес работна среща на ГКПП "Станке Лисичково", където представиха международния проект "Остани чист, кажи НЕ на корупцията".

Проектът стартира през юни тази година и се реализира в партньорство между Република България, Република Северна Македония, Република Гърция, Република Сърбия и Република Румъния, а целта му е пресичане на корупционно поведение, информиране на гражданите за техните права, начини за реакция и повишаване на доверието у гражданите към дейността на държавните структури.

"Ефектът ще проличи, когато на телефонната линия, която работи у нас, започнат да се обаждат все повече хора. Това ще е първият знак, че сме привлекли фокуса на гражданите върху този проблем и сме изградили един канал за комуникация, който впоследствие да бъде надграден и с доверие между служителите на МВР и тези, които ни сигнализират", заяви пред журналисти Младен Маринов.

Сигналите се приемат от служители на МВР, след което ръководните нива в Дирекция "Вътрешна сигурност" преценяват неговата същност и се разпределя за работа - дали ще е незабавна проверка, или ще се работи по оперативни способи.

Според министър Маринов най-важното е всеки сигнал да бъде отработван адекватно, за да се спечели доверието на гражданите, в противен случай няма да има повторни обаждания.  

"От подадените досега сигнали има много случаи, при които сме предотвратили или разкрили корупционни практики. Разкриването на всяка корупционна практика и показването й в обществото от една страна удря по имиджа на МВР, но от друга показва, че се борим с вътрешния си проблем успешно", подчерта той.

Оливер Спасовски изказа благодарност към българския си колега за съвместната инициатива на границата и заяви, че в рамките на проекта от тяхна страна вече са заловени двама души за участие в корупционни схеми. "Мотото на този проект е много силно, то отправя послания и до МВР, и до гражданите. Трябва да се изправим заедно срещу корупцията в институциите, корупцията в държавата", призова Спасовски.

Двамата министри раздадоха рекламни материали под формата на брандирана минерална вода, гривни, тениски и атрактивни детски играчки, наподобяващи полицейски колички, с които да дадат повече гласност на кампанията. Помагаха им и доброволци, облечени в бели тениски с мотото на проекта.

Информационната кампания се проведе в присъствието на началника на политическия кабинет на вътрешния министър Михаил Златанов, директора на ГД „Гранична полиция“ главен комисар Светлан Кичиков, старши комисар Дойчин Дойчинов - директор на ОДМВР – Благоевград,  комисар Васил Митов - началник на Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Кюстендил, и старши комисар Румен Ганев - директор на Дирекция „Вътрешна сигурност“.

Целта е гражданите да бъдат съпричастни към този проект и спокойно да сигнализират, ако станат свидетели на корупционна схема или спрямо тях е направен опит за въвличане в корупционна схема, било то от страна на митничари, служители на „Гранична полиция“ или други хора.

Маринов и Спасовски бяха категорични, че днешната инициатива е един добър пример за съвместна работа. Вътрешният министър на Северна Македония пък отбеляза, че по този начин страната им демонстрира стъпките, по които върви към присъединяването й в Европейския съюз.

Партньори по проекта са още: Главна дирекция „Антикорупция“ - Румъния, Национален антикорупционен център - Молдова, сектор „Вътрешни работи“ при Министерството на вътрешните работи на Сърбия, сектор „Професионална работа, превенция и почтеност“ на Министерството на вътрешните работи на Северна Македония, Русенският университет „Ангел Кънчев, Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, Академията на МВР, Синдикални федерации на служителите от МВР, Асоциацията на криминолозите в България и други неправителствени организации.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK