Разследват "изборната мафия" в Сандански и Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Маринов: Има подадени сигнали за купуване на гласове. Голяма част от тях са анонимни

За периода от 2018 година до април 2019 година са установени над 600 новорегистрирани граждани в Кресна, като около 170 от тях са в хипотеза, в която собствениците на адресите не са дали съгласието си. Процедурата е такава, че Общинската администрация прави адресна регистрация на база на декларация от собственика или договор за наем от лицето, което се настанява. В тези случаи най-вероятно става дума за фалшифициране на документи. Образувано е досъдебно производство на Районна прокуратура – Сандански. Работата продължава.

Това съобщи министър Младен Маринов пред журналисти на ГКПП „Станке Лисичково“ във връзка с така наречения „изборен туризъм“ и регистрация на лица в Кресна. Той допълни, че такива сигнали има не само в Югозапада.

Относно дерегистрацията на лицата се правят постъпления от страна на Прокуратурата и МВР към областния управител за доказаните случаи на регистрация без основание.

По-късно днес от прокуратурата официално съобщиха, че са образувани 32 досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите и престъпления, свързани с изборите, като 8 от тях са бързи производства, а по 24 се провежда разследване по общия ред.

Разследвания се провеждат в цялата страна, а сигналите са множество, каза министърът.

От прокуратурата дадоха настоящия брой на разследванията като в Дупница са 3, а два сигнала са в Сандански.

По време на всички избори се говори за масово купуване на гласове, като се спрягат най-различни цифри и суми, каза Маринов и допълни:

Има подадени сигнали за купуване на гласове. Голяма част от тях са анонимни. При проверка се оказва, че са недействителни. Анализът показва, че се правят с цел да се дискредитира дадена политическа партия или човек, който участва в изборите. Има и сигнали, при които по време на проверката се установява, че са истински. Има образувани досъдебни производства, както случаят в Несебър. В Кресна също е образувано досъдебно производство.

Общо 19 разследвания са за престъпления против политическите права на гражданите, а 13 са с предмет престъпления, свързани с изборите. Привлечени 8 лица в качеството на обвиняеми. Три досъдебни производства са прекратени.

В Прокуратурата са образувани 314 прокурорски преписки, от които по 183 е постановен отказ да се образува досъдебно производство. Прокуратурите в страната са изпратили по компетентност на други органи 17 преписки, а по останалите 114 преписки се извършва проверка по реда на Закона за съдебната власт.

До настоящия момент главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от ЦИК даване на разрешение за привличане като обвиняеми и задържане на петима кандидати за кметове и общински съветници по разследване на Специализираната прокуратура и за привличане на двама кандидати за общински съветници като обвиняеми по разследвания на Софийска градска прокуратура. За петте лица с имунитет, ЦИК даде разрешение за привличането им като обвиняеми и за задържането им по реда на чл. 64 ал.2 от НПК.

По отношение на двете лица по досъдебни производства на СГП, се очаква решението на ЦИК.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK