Прокуратурата ни участва в разследване на мащабна онлайн финансова търговска измама

Снимка: Infomreja.bg

От началото на 2019 г. Софийска градска прокуратура извършва процесуално следствени действия, в изпълнение на 4 /четири/ Европейски заповеди за разследване /ЕЗР/ от Германия и Австрия за разкриване на международна престъпна група, извършваща киберпрестъпления - онлайн финансова търговска измама, в резултат на което са измамени хиляди граждани на Германия, Австрия и други страни – членки на ЕС, а нанесената им щета е за около 100 млн. евро.

Механизмът на измамите се изразява във въвеждане на пострадалите граждани в заблуждение, чрез предлагани по интернет фиктивно благоприятни условия за инвестиране на парични средства, които впоследствие не се възстановяват. След неправомерното получаване на процесните парични суми, същите се нареждат по банков път към различни банкови сметки, включително извън пределите на Р България, като по този начин се извършва изпиране на предмета на измамите. 

В изпълнение на ЕЗР, Софийска градска прокуратура е извършила 34 претърсвания, изземвания и обиски на лица, всички на територията на гр. София, като действията са извършени след надлежно разрешение от Софийски градски съд. При тези действия бяха иззети множество веществени доказателства – документи, компютърни конфигурации и др. вещи.

Разкрита е с разрешение на съда банкова тайна и по искане на СГП е наложен запор върху банкови сметки в различни банки в страната. Разпитани са като свидетели множество лица – служители в кол- центрове и във фирми, използвани за дейността на групата. Проведени са разпити и на 10 лица в качеството им на обвиняеми по искане на съдебните власти в Австрия и Германия

По издадена от австрийските съдебни власти Европейска заповед на арест, на 30.01.2019 г. Окръжна прокуратура – София е постановила задържането на лицето Гал Барак, гражданин на Държавата Израел, сочено като основен член на международната престъпна група, който е направил опит да напусне страната ни през ГКПП Калотина. По искане на Окръжна прокуратура – София, с определение от 01.02.2019 г. на Окръжен съд – София, спрямо Гал Барак е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“, а с определение на Апелативен съд – София от 07.02.2019 г. след жалба от Гал Барак, мярката  му за неотклонение е изменена в „домашен арест“.

Понастоящем в Окръжен съд – София, продължава производството по Европейската заповед за арест – за предаване на Гал Барак на австрийските съдебни власти.

Прокуратурата продължава и към настоящия момент да извършва следствени действия по искане на европейските партньори. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK