Разследват "Агромах" за данъчни престъпления, при проверка служителка опитала да изнесе в сак 1 000 000 евро

Базата на "Агромах" край Бело поле, снимка: Infomreja.bg

На 9 и 10 март под ръководството на Специализираната прокуратура, разследващи от ГДБОП, подпомагани от служители на НАП, извършиха претърсвания и изземвания на територията на градовете Пловдив, Благоевград, Лом и София.

Разследва се дейността на търговските дружества „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД, двете с основен предмет на дейност строителство. Тези две дружества са регистрирали няколко свои дъщерни дружества, които участват като техни подизпълнители при изграждане на строителни обекти.

Дружествата от групата на „Агромах“ЕООД и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ АД ползват доставки от дружества, наречени „Буфери“ -  „Кей пласт“ ЕООД и „Кей транс гео“ ЕООД. Чрез тези буферни дружества се осигурява документален поток, регулиращ задълженията за внасяне на ДДС на дружествата от строителните групи. По този начин се намалява дължимия от тях към държавния бюджет ДДС за внасяне.

От своя страна буферните дружества ползват документален поток от друга група дружества с характеристиката на „липсващи търговски“ – регистрирани на лица с нисък социален статус, с цел функциониране на създадената схема на данъчна измама.

С ползваното данъчно предимство от страна на големите строителни фирми, щетата за фиска за една година и половина е 14 млн. лева избегнат за внасяне ДДС.   

При претърсванията и изземванията в Лом са открити и иззети златни накити на стойност около 500 000 лв.

При извършване на процесуално-следствените действия в базата на „Агромах“ ЕООД в района на Благоевград, служителка от дружеството се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 000 000 евро. 

Продължават действията по разследването, като предстоят разпити на свидетели, изискване на документи, назначаване на експертизи.

 

КОМЕНТАРИ

velichka11:02 - 16.03.2016
Засегнаха интересите на някои хора и атаките започнаха. На никой не му пука колко човека си изхранват семействата от там и как се очерня поръчково името на фирмата. И как всички медии препечатват информация и не търсят и другата засегната страна.... просто не е истина.... иди доказвай, че нямаш сестра ......
Stoian00:08 - 12.03.2016
Една съвместна фирма да има и веднага я спъват ...Аз съм обикновен машинист в Отричат и съм много доволен от всичко....Оставете ни да работим...Работим за всички Българи...Ще се организираме всички работници и ще застанем зад гърба на шефа...Ако се наложи и протести и блокади ще има...
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK