Айфеловата кула угасна в знак на уважение към убитите журналисти по света

Снимка: БГНЕС

Айфеловата кула угасна снощи в знак на уважение към убитите журналисти в света по повод Международния ден за борба с безнаказаността на престъпленията срещу журналисти, който се отбелязва днес. Пред Айфеловата кула се събраха членове на френското сдружение Репортери без граници, които държаха плакати с лицата на убити журналисти, включително и на саудитския журналист Джамал Кашоги, който миналия месец бе убит в консулството на страната си в Истанбул.

Репортери без граници съобщиха, че само през тази година са убити 77 служители в медиите, сред които 62 журналисти, а 337 са арестувани. Убийството на журналиста Джамал Кашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул показва факта с каква лекота и безнаказаност могат да бъдат убивани журналисти. В последните години по подобен варварски начин бяха убити журналистите Мохамед ал Абси, Мирослава Брич Валдусеа Хавиер Валдес, Ян Куцияк и Дафне Каруана Галисия.

ЮНЕСКО съобщи вчера, че от 2006 до 2017 г. са убити 1 010 журналисти и медийни работници. Организацията заяви, че "девет от десет случая нямат правна развръзка". „Борбата срещу безнаказаността е неразделна част от свободата на словото, свободата на печата и достъпа до информация. Престъплението срещу един журналист е еквивалентно на престъпление срещу цялото общество“, заяви директорът на ЮНЕСКО Одри Азуле.

В периода от 1 януари до 31 октомври Организацията за образование, наука и култура към ООН е регистрирала 86 убийства на журналисти. Част от тях са убити във военни зони, но по-голямата част, т.е. според ЮНЕСКО 90% от убитите журналисти, са разследвали и писали за корупция, престъпност и политика. Също така беше отбелязано, че броят на журналистите, които са жертви на сексуално насилие и тормоз чрез интернет, се увеличава, предаде МИА.

Идеята за Международен ден за слагане на край на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти бе представена в края на миналата година от френския журналист Лоран Ришар, който пръв пристигна в редакцията на „Шарли Ебдо“, няколко минути след нападението срещу вестника през 2015 г., когато бяха убити 11 души.

ЮНЕСКО обяви 2 ноември за Международен ден за борба с безнаказаността на престъпленията срещу журналисти в памет на френските журналисти Клод Верлон и Жислен Дюпон, които бяха убити на 2 ноември 2013 г. в Мали.

Организацията за образование, наука и култура на ООН инициира и друга кампания "Истината никога не умира" (#TruthNeverDies) с цел да насърчи публикуването на статии от или за убитите журналисти. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK