Съдът в Кюстендил изпълнява три европейски заповеди за арест на чужденци

Снимка: Infomreja.bg

В Окръжната прокуратура в Кюстендил е постъпила Европейска заповед за арест, издадена от апелативен прокурор при прокуратура в гр. Атина, спрямо български гражданин, с двойно гражданство, срещу когото се води наказателно производство за четири престъпления.

Той е обвинен за участие в престъпна група, измама, фалшифициране с употреба на документи, извършено в съучастие като продължавано престъпление и сдобиване и обработка на лични документи. По Наказателния кодекс на Гърция за тези престъпления се предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок до десет години.

На основание съдебно решение на Окръжен съд – Кюстендил, е допуснато незабавно предаване на лицето на гръцките власти.

Освен този случай с международно-правна специфика, по искане на прокуратурата е допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Градския съд в гр. Прага спрямо македонски гражданин, задържан на ГКПП – Гюешево, на излизане от България.

Той е бил осъден за две престъпления по Наказателния кодекс на Чехия, квалифицирани като особено тежки престъпления - намаляване на данъчни приходи, такси и други задължителни налози и нарушаване на правата спрямо защитена марка и други обозначения. Осъденият за тези деяния чужденец следва да изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от шест години и шест месеца. Постановено е предаването му властите в Чехия.

В Окръжна прокуратура – Кюстендил, са постъпили материали от Върховна касационна прокуратура и Гранично полицейско управление – Гюешево, касаещи албански гражданин, издирван във връзка с влязла в сила присъда на Основен съд – гр. Тетово, за въоръжен грабеж. Наказанието, което той следва да изтърпи, е петнадесет години лишаване от свобода. Съдебните власти на Македония, чрез Интерпол-Скопие, са поискали временното задържане на осъдения.

Понастоящем той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, до провеждане на производството по екстрадицията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK