Разширяват обхвата на предучилищното образование

Източник: bnr.bg

Задължително предучилищно образование за 4-годишните деца

Задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца, контролът и функционирането на настоятелствата към детските градини и училищата, както и обучението в електронна среда – с това са свързани законовите промени, които парламентът ще разгледа по време на пленарното заседание в четвъртък, предаде репортер на БГНЕС.

Новите текстове, чийто вносител е Министерският съвет, са залегнали в Закона за предучилищното и училищното образование, а депутатите ще ги подложат на първо гласуване в пленарната зала.

Разширяването на обхвата на предучилищното образование е добре да започне във възрастта между три и седем години. Тя е ключова за езиковото, когнитивното, емоционалното и социалното развитие на децата, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, представяйки законопроекта в ресорната комисия.

Проучване на министерството на образованието и науката сред началните учители също показва, че посещавалите по-дълго време детска градина постигат по-високи резултати в училище.

Предложението за задължителния обхват на 4-годишните е финансово обезпечено. Подкрепено е и с 3-годишна програма, която е представена за обществено обсъждане. Средствата по програмата са на стойност 210 млн. лв. и са заложени в държавния бюджет за тази година. Заделени са и средства за изграждане на 70 нови детски градини с над 5 000 места.

С промените се прецизира и контролът върху училищните настоятелства по отношение на собствеността, като се гарантира, че приходите от нея ще остават в училищата, а няма да се разпределят за възнаграждения на управителните съвети на настоятелствата.

Третата промяна е свързана със законова регламентация на обучението в електронна среда. Тази година то се осъществи по Закона за мерките и действията по време на извънредно положение. Опитът обаче показа, че този вид обучение може да се ползва при всякакви извънредни обстоятелства – грипни ваканции или други фактори, които не позволяват присъствието на децата в училище. /БГНЕС

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK