Разселват елени в Източните Родопи

Снимки: Богдан Боев

Първата група от 27 елена от ДЛС-Кричим са транспортирани до временната адаптационна ограда край гр. Маджарово

Първата група от 27 елена лопатари от Държавно ловно стопанство (ДЛС) Кричим бяха транспортирани до временната адаптационна ограда край гр. Маджарово, с което започна есенният сезон на разселване на елени в Източните Родопи.

„Планираме още около 25 елена лопатари да бъдат освободени до края на ноември в защитените зони Маджарово, Язовир Ивайловград и Родопи-Източни“, коментира Стефан Аврамов от фондация По-диви Родопи.

Животните в района се разселват в сътрудничество с ЛРД "Харманли" и местни заинтересовани, които поемат изцяло грижата и охраната на животните. Досега в района са разселени над 130 елена лопатари. „Животните се аклиматизираха много добре, размножаваха се успешно за втора година в природата и формираха добре развиваща се популация“, споделя още Аврамов.

Две други групи от общо 32 елена от ДУ "Студен кладенец" са разселени на територията на територията на защитени зони Добростан и Средни Родопи. Досега в района в рамките на проект „Опазване на черните и белоглавите лешояди“ са разселени 89 елена.

Планира се и разселване на 10-20 животни в района на Бяла река, Крумовградско, където вече досега са разселени 12 елена. Лопатарите са под постоянно наблюдение от екипа и представители на  местните ловни дружини, които сътрудничат за връщането на животните в района.

Еленът лопатар е бил широко разпространен в миналото по българските земи. Той е изобразен на няколко тракийски съкровища като Панагюрското и Луковитското, а негови костни останки са открити в почти всички български праисторически населени места. Предполага се, че е бил изтребен от човека през ранното средновековие. В началото на миналия век е започнало неговото възстановяване в България.

Биологичното разнообразие в Родопите е едно от най-богатите в Европа, като за това решаваща роля имат дивите тревопасни животни, сред които и елените лопатари и благородните елени. Тези животни поддържат множество видове в характерния за Родопите мозаечен ландшафт. Връщането на лопатарите дава шанс както за възстановяване на дивата природа, така и за превръщането на Родопите в желана туристическа дестинация в България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK