Рекорден брой участници на Църногорския събор! 93-годишна кюстендилка сред най-възрастните

Снимка: Личен архив

Второто издание на Църногорския събор "В сърцето на Граово" при манастира „Св. св. Безсребреници и Чудотворци Козма и Дамян" над брезнишкото село Гигинци ще се проведе на манастирските ливади в дните от 12 до 14 юли т.г.

Негови организатори са Инициативен комитет с председател г-жа Ирена Соколова - областен управител на Перник, КРИБ - Перник, кметовете на общините в региона, общественици. Събитието се провежда с подкрепата на Министерство на земеделието, храните и горите, Обединени български животновъди и Българската православна църква.

Църногорскияя събор включва музика, традиции, обичаи, словесен фолклор, облекла и носии, занаяти, животновъдството и др.

Именити фолклорни изпълнители и любителски състави от района и страната ще имат своите изяви на сцената на събора. Идеята е събитието да възроди духа на народното веселие, родовите срещи, празниците по селата, както са се случвали в миналото.

Като гост-изпълнители ще се включат ансамбъл „Родопа“ и ансамбъл „Тракия“, Иван Дяков, Румяна Попова, Берковската духова музика, оркестър „Средец“. Наред с музикалната програма ще има голям фермерски базар, където свои продукти ще предложат и манастири от страната и чужбина.

Щандове ще имат майстори на художествени занаяти. Животновъди ще участват в изложение на местни породи животни.

На откритата сцена „Гласовете на Граово” ще участват обичаните граовски певци Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Боряна Василева, Димитър Лукарски, Ана-Мария, Лиляна Галевска, София Илиева, Антонио Симеонов, Ева и Ива Валентинови, Георги Гьолски.

Посетителите на събитието ще имат възможността да разгледат „Алеята на занаятите” и да видят възстановка на българско село, хайдушки кът, изложение на български носии от различните етнографски области, майстор на грънчарско колело, Бусинска керамика.

Броят на изпълнителите е 1016 (с 300 повече от миналата година) – 160 професионалисти  и 856 любители.

Те са представители от няколко области – Перник, Кюстендил, София, Плевен, Смолян и Монтана, от 16 общини – Перник, Брезник, Радомир, Земен, Ковачевци, Кюстендил, Кнежа, София, Пловдив, Дупница, Сапарева баня, Невестино, Столична, Берковица и др.

Представители на народни читалища, музикални училища, клубове  - общо 49 формации, дуети, квартети, разказвачи и индивидуални изпълнители.

Най-малкият участник в програмата ще бъде от НЧ „Пробуда -1935 г.” кв. Бела вода – Перник - бебе на 8 месеца, което заедно със своята майка ще участва в ревюто на 100-годишни носии.

Най-възрастната участничка ще бъде Василка Якимова на 93 години  - разказвачка от НЧ "Спасовица – 2008 г." - с. Николичевци, община Кюстендил.

Входът за събитието, на което ще бъдат представени фолклорът, традициите, талантите, занаятите и духът на Граово, е свободен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK