Разпети петък е

Снимка: БГНЕС, архив

На днешния ден е забранено да се работи

Днес е Велики петък или Разпети петък - най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син - Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Неслучайно днес постът е най-строг.

Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество". На днешния ден църквата повелява да не се яде, нито да се пие.

Според църковните канони е забранено да се работи. Пак днес се извършва и ритуалът "минаване под масата" в храма, като се счита, че това носи здраве и късмет.

Тази година обаче Светият Синод на БПЦ призова миряните да спазват всички епидемиологични изисквания на държавните власти предвид опасността от заразяване и разпространение на COVID-19. Светият синод препоръча поклонението пред светата Плащеница от вярващите да става, без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея.

Няма да се раздават цветя и здравец, а с прекръстване и поклон ще се извърши поклонението пред светата Плащеница.

Светият Синод припомни, че поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително. Задължително е и спазването на необходимото разстояние един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава.

Призивът към всички тази година обаче е да останем за великденските празници вкъщи, да не посещаваме храмовете, за да няма струпвания на хора и да не се създават условия за разпространението на коронавируса. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK