Национален парк „Рила“ и партньори отбелязват Световния ден на водата

Снимки: НП Пирин

На 22 март 2021 г. от 11.00 часа ще се излъчи online-представяне

По повод Световния ден на водата 22 март Дирекция „Национален парк Рила“ и партньори организират изложби от детски рисунки и макети на тема „Водното богатство на Национален парк Рила“. Творбите са експонирани и в рамките на един месец ще могат да бъдат разгледани в Исторически музей – Разлог, Народно читалище "Георги Тодоров-1885" - Белица и Посетителските-информационни центрове на парка в Паничище, Самоков и Благоевград.

На 22 март 2021 г. от 11.00 часа ще се излъчи online-представяне „Водните ресурси на Национален парк Рила“ от територията на Парка, което може да се гледа на фейсбук страницата „Национален Парк Рила“.

Инициативата за отбелязването на Световния ден на водата започва през 1992 г. на конференция на ООН „Екология и развитие”, проведена в Рио де Женейро. Генералната асамблея на ООН определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Празникът се отбелязва официално от 1993 г., като всяка година се организират прояви в цял свят. При отбелязването му се търси връзка с друга актуална тема, която се разглежда и в годишния Световен доклад на ООН за водата. 

Темата на Световния ден на водата през 2021 г. е „Ценим водата“ - тема, която поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за различните хора.

Световният ден на водата отчита важността на водата и насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Поставя фокус върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.

Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени - за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването.

Тазгодишното издание на кампанията насърчава хората в световен мащаб да се включат в обществен диалог в социалните мрежи с #Water2Me и да допринесат - със своите истории, мисли и преживявания - към разбирането за стойността на водата. Целта е да постигнем по-цялостно разбиране за това, как се оценява водата от различните хора в различен контекст, за да можем да опазваме по-добре този ценен за всички ресурс.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK