Британец в Банско: Не сме заразени! Националният щаб: Сте!

Снимки: Фейсбук на Матю Джепсън

Хронология на казаното и доказаното

На 16-и март дете от Великобритания е обявено от властите като първия човек с положителна проба за коронавирус в Югозападна България. Няма клинични симптоми, а според първоначалната информация 9-годишнотото момче е пристигнало в петък – 13-и март, с чичо си и още 3-ма британски граждани. От събота били поставени под карантина в личния им апартамент в апарткомплекс „Еделвайс“ след като била потвърдена една положителна и 4 отрицателни проби. Според информацията детето се заразило във Великобритания след като имало пряк или косвен контакт с болната си леля, която не отпътувала за България.

Същият ден под карантина е поставен и мъж от ромския квартал в града, който превозвал с микробус английската група с трансфер от София до Банско. Поради контактността си с тях - се наложила социалната изолация.

На извънредна среща на Общинския кризисен щаб в Банско още същия ден е взето решение да бъде затворена ски зоната над града. Ден по-късно – на 17-и март е градът е поставен под пълна карантина.

Така в рамките на 24 часа се развиват бурно събитията в иначе динамичния курортен град. Хиляди са блокирани на територията на Банско, а сезонните работници остават в града, заедно с туристите, които чакат да бъдат извозени извън курорта.

Развиват се бурни страсти кой е виновен и кой е донесъл „злото“, спряло сезона преждевременно. Ситуацията се успокоява, но остават въпросите, провокирани от една публикация във Фейсбук, направена от човек на име Matthew Jepson/ Матю Джепсън.

В своя пост Матю прилага и две бележки – едната от Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“, според която всички взети проби на 5-има души са отрицателни, а другата бележка е била написана от гневен съсед на Матю, който „подал сигнала, че англичаните са болни“. Според британеца – когато пристигнал със семейството си в апартамента, децата играели на телефоните, а възрастните се заели да почистват апартамента, но това не е предпоставка за гнева на съседа.

В публикацията си англичанинът Матю твърди, че не е чичо на детето, а напротив – той е баща на две деца.

Аз и моите 2 момчета бяхме част от 5-членното семейство, което беше обвинено, че е заразено с коронавируса в Банско, пише британецът като заявява: …бих искал да кажа на хората някои от истинските факти, защото знам, че хората все още разпространяват лъжи за нас.

Така започва разказът на Матю, чийто съсед от етажа над апартамента им, оставил бележка на вратата му няколко часа след пристигането на британското семейство в Банско. В бележката пише: „Много сте шумни! Да не би да сте от Танзания?! В Европа затваряме вратите полека и тихо. Ще повикам полиция следващия път!“.

Именно това послание подтиква Матю да мисли: „Нашият съсед от горния етаж ни докладва в полицията за това, че имаме коронавирус (той каза, че сме били в контакт с някого, който е потвърден, но е в Англия).“

Според англичанина семейството му е принудено да бъде тествано и е заплашено, че ако излезе от апартамента си, ги грози затвор от 3 години. Тестът, разказва Матю, установил, че най-малкото му момче/ дете е било положително за вируса, а останалите са с отрицателни проби. Британският гражданин поискал копие от резултатите си, водил преговори цели 4 дни за документа, но такъв не получил. След разговор с Британското консулство в страната ни са изискани повторни проби, които установили след 6 дни от престоя им в града, че всички са с отрицателен резултат.

В петък – 20-и март англичаните са били изтеглени от апартамента им от Британското посолство и ескортирани извън Банско. Ден по-късно са пристигнали в Англия. А заключението на британеца е: Ние бяхме извинение, за да бъде затворена ски зоната, не вярваме, че някога сме били правилно тествани, бяхме удобни да затворим планината, няма да ни тестват отново, защото ако имаме отрицателна проба - това показва лъжите им.

Матю задава следните въпроси във своята публикация, в която иска и разследване от органите защо е било необходимо да преминат през това:

Абсолютно отвратително е това, през което преминахме и бяхме обвинени. На няколко въпроса, трябва да се отговори: Кой е човекът над апартамента ни, който ни обвини, че имаме вируса, защо би причинил това на невинни хора, защо казаха, че 9-годишния ми син е преносител, защо няма да ни дадат резултатите, защо властите все още не казват истината.

В завършек Матю пише: В Банско има фантастични хора, които ни помогнаха и бих искал да им благодаря.

Публикацията му е постната в една група в социалната мрежа, предимно създадена за англичани в Банско: Bansko Social Ski/Board & Wintersports.

В своя личен профил Матю публикува снимки именно от 21-ви март, от заминаването си, където има послание: „… Всички стояхме навън, чакаха ни 2 полицейски коли и медици. Пол от Британското посолство, който лично беше дошъл за нас, ни каза да подпишем документи, предоставени ни от лекарката, която ни взе пробите първоначално. Тя ни помоли да подпишем после каза "Много съжалявам". След това бяхме вкарани в микробуса, след това имахме полицейски ескорт от Банско и до полицейския пункт, където микробусът беше дезинфекциран и трябваше да чакаме 15 минути, за да бъдат проверени всички документи, след което минахме.“

Публикацията достига по фейсбук и до много банскалии.

Рая Статина, която живее в Англия и стана известна с виртуалните разходки из Лондон, които прави в профила си за да разнообразни ежедневието на съгражданите си в Банско, също изказва своята позиция по темата, твърдейки:

Относно въпросните британци публикували „удивителните негативни резултати и в британските форуми“ мнението на много от тях е такова, а именно: Документът, който получават, независимо какъв е трябва задължително да има печат и подпис, за да бъде той легитимен. А легитимността му е нужда, защото по това време децата в Британия са били на училище, а Законът в Англия е такъв, че ако децата отсъстват без да има документ и причина за което, се налага парична глоба на родителите. „На никой от тук изследваните не е предоставен лист с резултатите (такова разпореждане няма)“, пише Рая и допълва: „Има много не извести покрай „техния кошмар“ преживян в България. А относно бележката (от комшията ) – в нея са използвани типични изразни средства за англоговорящите“.

По-важно е обаче уточнението, което прави управителят на хотелската част „Еделвайс“, с когото се свърза ИНФОМРЕЖА.

Мъжът бе категоричен, че въпросният Матю не е човекът, баща на заразеното дете. Напротив – лицето е съвсем друг мъж (чиято самоличност не бе разкрита по съобразителни причини), собственик на апартамент, който има ЕДНО дете. Той си е заминал в понеделник заедно с дете си. Управителят не доумява защо друг човек се представя за друго лице, използвайки чужда история. Според управителя, той подържа връзка с британското семейство, което вече е в Англия. Той увери, че първоначалната карантина, която бе поставена на цялата сграда, вече не важи, или по-точно обитателите на частните апартаменти се съобразяват с наложените мерки, които са адекватни за всички с града.

Напрежението покрай апарткомпелкса доведе и до негативни последици за околните – съседите на сградата.

На един от магазините в квартала бил поставен надпис, че не се допускат англичани в хранителния магазин. А заради комуникацията си с английски туристи – за болен бе „набеден“ местен жител с инициали Р.Ц., който бил собственик на обществена пералня. Мъжът обаче не е доказан като болен от вируса и не е оповестен подобен случай от Националния щаб.

Именно от Община Банско, която взе мерки срещу разпространението на коронавируса дни след честванията по случай 3-и март, обявиха, че се разделят с положителни чувства с английските туристи и ги очакват и следващия сезон.

Дойде опасно време, което ни раздели. В последно време Банско са напуснали 342 английски туристи. И ние искахме престоят на туристите тук да продължи, защото Банско е световно известен курорт и спортен център. И ние губим от вашето отсъствие – губим приятелства, губим контакти, губим приходи, писаха от Общината. Нашият приятел Джеймс Хюс беше в основата на организацията за отпътуването на британските туристи. Пред последната седмица осигурихме подслон и храна за над 100 англичани. Разбира се, помогнахме и на много руски, украински и други чуждестранни гости, съобщиха още от пресцентъра.

Общинският кризисен щаб обяви още, че по-голямата част от чужденците с предварително закупени самолетни билети вече са напуснали Банско. Предстои евакуирането на последните туристи, чиито полети предстоят. Извеждането на чуждестранните граждани от Банско става със специален режим чрез съответните посолства и консулски служби в България и в координация с Министерство на външните работи и Министерство на вътрешните работи.

Всички чуждестранни граждани, които остават в Банско, трябва да спазват същите правила, каквито и българските граждани в условията на 14-дневна карантина, въведена със заповедта на министъра на здравеопазването на 17 март 2020 г.

Категорично искам да уверя всички чуждестранни граждани, че няма причина да се безпокоят за своето пребиваване в Банско, обърна се към туристите кметът Кадев.

Днес на редовния си брифинг във ВМА генерал Мутафчийски обяви: „Цял самолет с еврей били в Банско са заразени. Само в Банско са били. Както случая с Дупница (заразеният е от село Стоб, казал, че работил в магазин в Банско – б.а.), както и този в Ловеч (заразеният ски учител от Троян, който е общувал с болен грък – б.а.), както и случая в Карнобат (заразена готвачка, работила в Банско), Разлог, в Благоевград (78-годипният английски гражданин, постоянно пребиваващ в града, открит същия ден, който и детето – б.а.). Бащата може да си говори каквото си иска!, категоричен бе генералът.

Случаят в Разлог: На 17-и март кметът Герчев оповести: Имаме потвърден случай на коронавирус в община Разлог. Пациентът е настанен в МБАЛ-Разлог, в отделението за долекуване. Лицето е в задоволително състояние и е под наблюдение. Работил е в увеселително заведение в гр. Банско. Утре ще бъдат взети проби на всички контактни лица и в зависимост от резултатите ще бъдат предприети по-нататъшни действия.

А д-р Велев сподели пред ИНФОМРЕЖА на 19-и март, че има пациент с пневмония, който е в добро състояние.

От Щаба заявиха, че болен от коронавирус в Разлог има.

Припомняме, че бяха взети и 17 проби за вирус на колеги от "Юлен" на ски учителя от Троян, които са отрицателни. Такива са и тестовете на съпругата и децата на болния, с които той е общувал.

Връщайки се на темата за това „кой лъже, кой крие, кой е виновен и кой е болен“ – такива теми не бива да бъдат развивани и публикувани в смутно време. Да бъдеш заразен – преносител или болен – не е срамно, защото на всеки пациент трябва да бъде оказвано и е оказвано внимание като такъв. Личното оповестяване на информация дали „си положителен“ или не – не е задължително, не е проява на гражданство, нито на морал – това е избор, продиктуван от това доколко си готов да разкриеш вътрешния си свят, който не е обществено натоварен с израза „какво ще кажат хората“. Дали някой лъже – това е най-голямата конспирация, ширеща се у недоверчивия българин, който предпочете да говори за Трета световна война, биологично оръжие и тайна схема за превземането на света, но не и да спазва карантината (в някои случаи). Никой няма моралното право да крие информация – няма разделение на властта и народа в момент, който всеки е уязвим. Оповестяването на броя болни всеки ден по два пъти е в цел да даде ясна и категорична информация на обществото, а не да „сплаши“ недоверчивите, защото ако един човек се управлява от страха, а не от разума си – то той не е човек, а скот.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK