Разлог в очакване на театралния фестивал „Звездите на театъра“. Официалното откриване е на 24-и юни от 19.45 часа

Снимка: Община Разлог

Шестото издание на Театралните празници „Звездите на театъра“ ще стартира на 24 юни. Официалното откриване на фестивала ще бъде от 19.45 ч. пред НЧ „15.09.1903-1909“ в Разлог.

По традиция обичани актьори, познати на публиката от театралните сцени и киното, ще минат по червения килим, а на входа на читалището ще ги посрещне кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев и съпругата му Ирина.

На откриването на летния театрален фестивал почитателите на театъра ще могат да се насладят на още много изненадани от организаторите на мероприятието-Община Разлог и „Нона Попарт“ ЕООД.

В 20.00 ч. ще бъде поставена на сцена първата постановка от програмата на театралните празници - „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов. Режисьор е Стоян Радев, а участници: Руси Чанев, Леонид Йовчев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Христо Петков, Павлин Петрунов, Валери Йорданов, Петко Венелинов, Кирил Кавадарков, Мария Каварджикова, Теодора Духовникова, Мила Люцканова, Ана Пападопулу, Валентин Балабанов, Благовест Благоев. 

Солунските атентати са извършени през периода 15-17 април стар стил (нов стил 28-30 април) 1903 година в Солун. Организирани са от група български младежи от Солунската българска мъжка гимназия, анархо-терористи, известни в историята като гемиджиите. Членовете на групата сами се наричат „гемиджии" и се определят като хора, простили се вече с живота си, и пуснали своята лодка в бурното море, която или ще изкарат благополучно на брега, или ще я разбият в скалите.

Атентаторите целят да засегнат финансовите и икономическите интереси на западните държави в Османската империя и да ги принудят да действат в защита на българското население в Македония. Взривени са сградата на „Отоман банк", френският кораб „Гвадалкивир", прекъснато е осветлението на града. Повечето от атентаторите загиват, след като водят неколкодневни боеве по улиците на града. Саможертвата на младежите изостря още повече обстановката в размирните европейски части на Османската империя.

Авторът - Георги Данаилов: „Пиесата представляваше един непрестанен и трагичен спор между разума в името на свободата и смъртта в нейно име“.

Награда “Икар” за поддържаща мъжка роля на Юлиан Вергов

Номинация “АСКЕЕР” за поддържаща женска роля на Мария Каварджикова.

Следващите постановки също са от 20 ч. Публиката ще може да се наслади на:

25 юни

Народен театър “Иван Вазов”

“Богът на касапницата”

от Ясмина Реза

режисьор -  Антон Угринов

участват: Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Радена Вълканова, Александра Василева

Две родителски двойки се срещат, за да обсъдят разпрата между техните единайсет годишни синове, при която едно от момчетата, наречено „доносник", счупва с пръчка два зъба на другото. Постепенно сдържаните и любезни отношения губят от блясъка си, а родителите заприличват все повече на децата си – безразсъдни, избухливи, нападателни. Бавно и застрашително иззад маската на благоприличието наднича Богът на касапницата....

“В "Богът на касапницата" нито се пролива кръв, нито някой умира. Всъщност става дума за комедия, която е майсторски написана и в която по законите на жанра всичко тръгва нормално, за да се обърне скоро с краката нагоре.”

в. Капитал

Номинации “АСКЕЕР” 2017 г.:

За най-добро представление

За главна женска роля –      Александра Василева, Радена Вълканова

За главна мъжка роля –       Владимир Карамазов

26 юни

Драматичен театър “Н. О. Масалитинов” - Пловдив

“Двама на люлката”

от Уилям Гибсън

режисьор - Бина Харалампиева

Участват – Елена Атанасова и Герасим Георгиев - Геро

Двама на люлката е от любовните истории, които карат дъха да секва.
Които учат сърцето да не приема само половината от любовта.
Които разказват как самотните човешки души се намират сред звездното небе.

27 юни

”Натали”

от Филип Бласбанд, реж. Бойко Илиев

участват -  Нона Йотова и Александра Сърчаджиева

След една тежка и емоционална раздяла със съпруга си оперна певица ( Нона Йотова) се запознава с младо момиче (Александра Сърчаджиева), което изкарва прехраната си с най-древната професия.

Момичето приема “поръчката” да  прелъсти бившия съпруг, но и да разказва подробно за срещите им.

Постепенно между двете  жени отношенията се променят, те се сближават, сприятеляват и постигат особена хармония  помежду си.

Режисьорът - Бойко Илиев:

“Пиесата е еротична и романтична. Тя е опит в търсенето на изгубената нежност и хармония в себе си.”

"Натали" е една мечта. Мечта за красива жена. Мечта за хубав живот. Мечта за по-добър свят. Мечта за любов. Мечта за дете, което да продължи да мечтае...
"Натали" не може без Жилбер Беко, Адамо, Жо Дасен, Шарл Азнавур, Ален Делон, Далида, Ерик Сати, Нана Москури и ... Менделсон.  

28 юни

Сатиричен театър”Алеко Константинов”

“Името”

 от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер

Режисьор - Здравко Митков

Участват: Михаил Билалов, Николай Урумов, Ана Вълчанова, Богдан Казанджиев, Ирина Първанова

Нищо не предвещава, че вечерята в семейство Гаро ще протече така бурно. От една безобидна игра – „отгатни името на детето“ постепенно се стига до дълбоко погребани тайни и дълго таени обиди…

Комедията “Името” е високо оценена и от публика, и от критика, през 2010 г. достига своя театрален триумф в Париж с 250 представления и получава 6 номинации за наградите „Молиер“. 

Награда “Икар 2017” за най-добро представление.

Номинация за „Икар 2017“ за поддържаща женска роля на АНА ВЪЛЧАНОВА.

29 юни

ПК “Ажур Пико”

“Черното пиле” по Н. Хайтов 

моноспектакъл на Мариус Куркински

В “Черното пиле” Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“. Спектакълът е събитие в театралния сезон. Играе се в препълнени зали в цяла България. В него Мариус Куркински демонстрира висше  актьорско майсторство от комедията  в “Мерак”, до трагедията в “Черното пиле”.

Мариус Куркински:

„Душата на българина в разказите на Хайтов е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното. Героите му страдат от живота, но не се жалват, а го преборват.“

30 юни

Сатиричен театър”Алеко Константинов”

 “Щастливеца” от Руси Божанов, реж. Здравко Митков

Участват: Калин Врачански, Светломир Радев, Мартин Каров, Йорданка Стефанова, Янина Кашева, Михаил Сървански, Александра Сърчаджиева, Боян Арсов, Пламен Великов, Ивайло Калоянчев, Нона Йотова, Милена Аврамова

Посвещава се на 60-годишнината на театъра и  120-годишнината от убийството на Алеко Константинов

Режисьорът – Здравко Митков:

„Битката между идеала и циничния прагматизъм, между тънката чувствителност на таланта и помитащата стихия на примитивния необразован ум е сякаш проклета българска съдба. И тя ни следва и сега – 120 години след  убийството на Алеко. .. Пиесата е тъжна фантазия-размисъл за българската народопсихология и еманация на най-характерното за уродливите българските политически реалности.Сатирата ни ще бъде безпощадна и гръмогласна, какъвто е съвременният Бай Ганьо“. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK