Разлог танцува на първия национален фест „На армане с тъпане”

снимки: Община Разлог

Танцовата фиеста, която бе открита от инж. Красимир Герчев кмет на община Разлог, постави началото на празниците по повод 100 години от Освобождението на Разлог.

„Това е един от начините да съхраним и популяризираме българската фолклорна танцова традиция. Надявам се да успеем да превърнем „На армане с тъпане” в традиционен фестивал за Разлог, като с това ще осигурим поле за изява на групи за народни танци от цялата страна”, коментира кметът Герчев. 

Над 200 мъже и жени на различна възраст от 9 танцови клуба взеха участие в танцовата фиеста на централния площад в града. Събитието, организирано от Община Разлог и НЧ „15 септември 1903-1909 г.”, показа красотата и разнообразието на българските народни хора. Първи своите танци представиха танцов клуб „Мехомия” от Разлог. Те изпълниха атрактивни хора от Пиринския край – „Капатовско” и „Старската”, заедно със своя ръководител Георги Гаров.

„За нас хората са удоволствие. Носят ни настроение. Гордеем се, че Разлог е домакин на танцов фестивал”, коментира Йорданка Тонкова, една от 30-те участници от танцов клуб „Мехомия”.

Община Разлог се представи с още два танцови клуба „Рилска самодива” – село Бачево с ръководител Николай Наков и „Аспри” – село Добърско с ръководител Данаил Атанасов.

От София участваха 3 клуба по народни танци - „Севдице”, „Либра” и „БИС” – Без измислени стъпки”. На армане с тъпане се представи и Бургас със своя танцов клуб „Нефтохим” с ръководител Марио Егов. Атрактивната група представи хората „Ярешката” и „Калгамачката”, и двете от Бургаски регион.

Участници имаше от Ямбол и Нова Загова обединени в танцов клуб „Всички стъпки”. Те изпълниха сливенско хоро – „Трите пъти” и ямболско хоро – „Талашманлийското. В Разлог, дошли от Долината на розите, танцов клуб „Жар” изпълниха казанлъшкото хоро - „Весели се бай Пенчо” и стророзагрското – „Щеркольовта.

Танцовият фестивал „На армане с тъпане” успя да накара публиката да стане част от  старинното мегданско веселие. Фестивалът на хората завърши с общи български фолклорни танци от различни региони на България.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK