Липса на медици в Разлог, очаква се карантиниране на групи в детските градини

Снимка: Infomreja.bg

Община Разлог осигури и монтира клетки за пречистване на въздуха

Тежка е КОВИД ситуацията в Разложко. Притеснени от липсата на кадри и нарастващия брой болни са и директорът на МАБЛ-Разлог, д-р Божидар Велев, и кметът – Красимир Герчев.

В момента в отделение за лечение на болни от коронавирус са настанени 70 души.

Имаме недостиг от лекари и сестри. Легла по цялата болница има, но няма кой да лекува. Лекари от педиатрията са преместени в ковид отделението, а неврологичното не работи, каза д-р Велев за ИНФОМРЕЖА.

Четирима лекари са носители на заразата или контактни лица, което превръща работата в болничното заведение в изпитание.

Много е тежко положението. Досега има 4 сестри от вътрешно. Те са на върха на възможностите. Включително и шефът на Вътрешно отделение е заразен, сподели директорът.

Един от заразените лекари, който е в критично състояние, е д-р Радев. Той, както стана ясно, още миналата седмица бе транспортиран в столична болница, където е в реанимация, а състоянието му не се подобрява.

Хора от Разложко-Банския край се обединиха в призива всеки, който е носител на антитела след изкарана коронавирусна инфекция, да стане дарител на кръвна плазма, за да бъде спасен д-р Радев и всички нуждаещи се.

Съпругата на д-р Радев – д-р Божикова, която също е част от екипа на МБАЛ-Разлог, в АГ отделението, е под карантина, а само един неин колега работи в момента в болницата.

Студент в Академията на МВР пък стана известен във Фейсбук с това, че публикува снимка с текст, в който се гласи, че дарява кръв за д-р Радев.

Младежът от Велико Търново написа трогателен пост, че най-накрая успял да дари кръв.

 А междувременно д-р Велев заръча: „Ако намерите доброволец, пратете го“.

Красимир Герчев, с когото се свърза ИНФОМРЕЖА, съобщи, че КОВИД положението е като във всяка една община в държавата – натоварено.

Болницата е пълна. Лекарите от друго отделения помагат на вътрешно отделение. Има заразени лекари. Деликатна е ситуацията с д-р Радев, той води борба, заяви Герчев.

Преди дни стана ясно, че събраните през годините внасяни отчисления за община Разлог са в размер на 450 000 лв. С тях е закупена медицинска система за цялата болница, която струва 110 000 лв.

Първоначално системите за пречистване и обработване на въздуха и повърхностите са поставени в общите части на отделенията – в коридорите, но се търси и вариант за по-малки уреди, които да бъдат разположени в болничните стаи. Тази система дава активна, непрекъсната дезинфекция на въздуха и повърхностите.

Проучванията, които сме направили, показват, че подобни системи успешно се прилагат в над 60 страни в Европа и в съседни на България държави, съобщи Герчев в профила си във Фейсбук.

След социалните услуги и мерките, които въведохме при карантина в условия на разпространение на КОВИД 19 – доставките на храна, лекарства, грижи за хората в карантина и възрастните без близки, на хората с увреждания, поредната стъпка за осигуряването на модерна система за пречистване и обработка на въздуха и повърхности за болницата е планово действие за осигуряване на добра среда за лечение и грижа за хората в здравното ни заведение, написа градоначалникът.

Днес той официално заяви: Монтирахме системата за дезинфекция на въздуха и повърхностите в събота. Тя ще намали товара, но имунната система на лекарите нека издържи.

Системата е поставена във Вътрешно отделение, Отделението за долекуване, Инфекциозно отделение и в отделението за образна диагностика.

В момента в болницата в Разлог тече и ремонт, за да бъде изградена ПСР лаборатория.

Министерството на здравеопазването осигури на МБАЛ – Разлог PCR, лаборатория и специализирана апаратура за диагностика на пациенти със симптоми на COVID-19. Тя обаче още не е пристигнала, тъй като текат ремонтите.

Не ме притеснява какво трябва да изградим, притесняват ме кадрите. Може би трябва да се помисли като цяло за държавна политика. Преди пандемията имаше липса, а сега се усеща още повече. Но нека все пак не забравяме, че ситуацията е извънредна и нито една система не е съвършено подготвена на да справи, заяви кметът.

Д-р Велев е на същото мнение: Това ще стане, но не се знае кой ще работи, в момента търся лаборанти.

За да се осигури максимално добра медицинска помощ Община Разлог закупи още три кислородни апарата.

А спазват ли се мерките в Разложко, попитахме кметът, който каза:

Има притеснение у хората. Проверките ни установяват, че няма нарушения за носене на маски в търговските обекти.

Очаква се и поставяне под карантина на групи с деца от детските градини:

В детските градини ще преструктурираме групи или ще затваряме. Около 8 души от педагогическия персонал са заразени. Очаква се някои групи да бъдат карантинирани, заради самата липса на учители, каза Герчев.

Разлог е общински град с много движение, което според кмета е предпоставка за ръста на болни и разпространение на заразата.

Асен Христов – пастор в Разлог, също апелира да бъде дарявана кръвна плазма. Самият той е преживял болестта пред лятото.

През юни прекарах КОВИД. Бях много зле, но с Божия помощ отървах. Бях в болница 17 дни. Имах втрисане, без температура, пълна загуба на сила, кашлица със силен задух. Първият ми тест бе отрицателен, а следващите три положителни. Веднага се самоизолирах, а след дни отидох в МБАЛ-Разлог. Бях убеден, че съм с КОВИД, основно заради задуха. Ситуацията ми беше много ниска, сподели Христов.

Според него една от причините за тежкото протичане на заболяването е било, че миналата година имал обструкция на белия дроб.

След изписването възстановяването ми продължи – заякнах. Физически нямах сериозен проблем, но белият ми дроб пострада, каза Христов.

Вчера в Националния център по трансфузионна хематология 5-има души от Разлог са дарили кръвна плазма за д-р Радев. Един от тях дарил три плазми, другите по две.

Моля на всички страната и света да даряват! Молим се всички да се възстановят. Не е лесно. Бях там, тези обувки ги бях обул, апелира пасторът.

Призив отправи и кметът на Разлог: Призовававам всички налични медицински кадри, личните лекари и сестри на територорията на община Разлог да се включат в борбата с коронавируса като предварително искрено им благодаря за готовността да помогнат в кризата с кадрите на болницата в Разлог.

Моля жителите на община Разлог и останалите 3 общини, които ползват услугите на здравното заведение, да бъдат отговорни, да спазват много внимателно всички мерки, да не се самолекуват, да се консултират навреме с личните си лекари и предприемат действия, полезни за тяхното здраве.

 

Снимка: Община Разлог
Снимка: Facebook

КОМЕНТАРИ

Малка корекция20:20 - 11.11.2020
Сатурация се казва, не ситуация..
Ковид209922:20 - 09.11.2020
Ай дане казвам лоши думи ама даваиии таковам таааа дека вие родила до 10 то коляноооо
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK