Разлог представи България на етнофестивал в Птуй, Словения

снимки: Община Разлог

50 души от Разлог показа съхранените кукерски традиции на града пред 12 000 публика. Разложките кукери, моми и ергени впечатлиха публиката и за кратко време се превърнаха в най-сниманите участници. Над 4 000 участниците от Хърватска, Унгария, Сърбия, Черна гора, Македония, Гърция, Турция, Белгия, Германия, Русия и България дефилираха в Птуй на 53-тото издание на Международния карнавален парад. Още десетки хиляди бяха участниците от Словения.

Кукерската група от Разлог получи официална покана за участие в Международния карнавален и етно фестивал в Птуй от Бранко Брумен - президент на фестивала и вицепрезидент на Федерацията на европейските карнавални градове. Разлог е член на Федерацията и като такъв е уважаван и почитан гост във всеки международен фестивал. Кукерската група от Разлог получи сертификат за своето участие, както и признанието на организаторите на феста в Птуй за силните кукерски традиции.

Международният карнавален фестивал в град Птуй се провежда 9 дни, като събира всички кукерски и етно групи от Словения, както и от цяла Европа. Събитието в Птуй е едно от най-важните карнавални фестивали в Словения в тази част на Европа. Фестивалът се проведе под мотото: „Събудете мистичната част в себе си”.

Град Птуй има силни карнавални традиции и се утвърждава като все по-значим Европейски карнавален център. Целта на карнавала в Птуй е  да съхрани и развие културното наследство и етнографски традиции.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK