Майстор по Тай чи - специален гост на честването на "Средата на есента" в ЮЗУ

Снимка: Infomreja.bg

Хармония със себе си и природата. Това проповядва китайската култура, която се разкрива пред студентите от ЮЗУ.

Една от поредните инициативи на Филологическия факултет се състоя в китайската стая „Конфуций“. От откриването си до днес стаята е домакин на множество интересни прояви не само за студентите, докоснали се до източния език, но и гостите и лекторите.

Студенти, преподаватели и гости днес честваха традиционния китайски празник „Средата на есента“.

Специален гост бе майсторът на бойното изкуство Тай чи - Валери Иванов – Лао шъ, един от основателите на школата "Кунгфу център Сюангуей", основана през 1995 г.

Той направи демонстрация, която завладя всички зрители на фона на китайски звуци.

„Тай чи е популярното наименование, което е дошло от транскрипцията от английски език на китайския термин, който се употребява със значението „юмрук“. Това че се казва „Бойно изкуство“ не означава, че се използва само за бой, а бойните изкуства стават изкуства, когато спират да се практикуват като нещо, което може да се употребява повреме на война. По скоро практиката е насочена към това да съхранява живота и да се грижи за него, отколкото това да го разрушава. Тай Чи е начин, по който древната китайска философия на живота достига до нас и се предава по един практически начин. Може би Тай Чи прилича повече на танц, защото сме свикнали да възприемаме хармоничното взаимодействие на света около нас с танците. Всъщност, макар че е бойно изкуство, в него няма идеята за насилие, идеята за противопоставяне. Самата философия за следване на естествения път на живота, предполага нашето намиране на равновесие и участие по най-добрия начин за нещата вътре в нас“, обясни Иванов.

Той сподели пред всички, че въпреки дългите години, през които се занимава с изкуството, все още нищо не е научил. Такава е и същността на китайското учение – „Аз знам, че нищо не знам!“ или „Човек се учи докато е жив!“.

За да изпълни движенията си Иванов каза, че трябва да „изкара всичко от себе си“ и колкото по-бавни са, толкова повече осъзнава, че не е готов да бърза.

„Тай Чи е популярно в цял свят, в България се практикува повече от 40 години и печели все повече последователи. Има различни стилове. Има съвременни направления, свързани със спортни изяви и художествени такива“, допълни майсторът.

Проф. Магдалена Панайотова – декан на Филологическия факултет към ЮЗУ, който е домакин на събитието сподели за самото събитие, че е един двоен празник.

„Празникът „Средата на есента“ е популярен в Китай. Разбира се, най-известният празник е посрещането на пролетта, така наречената „Китайска нова година“. Но празникът „Средата на есента“ е също нещо много интересно, защото символизира събирането на семейството. Ние решихме, че годината, в която започваме с нова дисциплина, свързана с китайския, трябва да е свързана и със събиране на нашите студенти, като събиране в един кръг. „Средата на есента“ се празнува в средата на осмия месец (около 15. октомври), тъй като в китайския календар 7., 8. и 9. месец са есенни месеци.“

Деканът обясни, че проявите повреме на Средата на есента са най-различни – свързани са с почерпката със сладкиши като китайския лунен кейк, който представлява 13 кексчета, подредени под формата на пирамида, за всеки един месец от годината, а тринадесетото е в чест на дните от високосните години. Те символизират кръга и обединяването. Всяко кексче има печат за благоденствие, късмет, вяра, любов.

„Семейството на студентите, желаещи да се занимават с китайски, се увеличава. От тази учебна година имаме и нова специалност – „Педагогика на обучението по български и китайски език“. За сега тя е бутикова. Имаме и нова преподавателка, която е извън нашата лекторка Ю Мин, Донка Шикова – българка, завършила китайстика, преподава на първокурсниците“, похвали се Панайотова.

На събитието присъстваха още: новият директор на Институт „Конфуций“ в София, която поздрави всички и каза на студентите, че китайският е съвсем нов свят, труден за постигане, но различен и благотворен. Тя каза, че в китайски университет се изучават общо 99 езика, единият от който е българският.

Поздрав оправи и проф. Апостолов – зам.-декан, който подчерта, че ЮЗУ има успешно сътрудничество с китайските университети благодарение на дългогодишни усилия.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK