ОУ „Христо Ботев“ – Кюстендил, отбеляза 172 години от рождението на своя патрон

Снимки: Личен архив

Ученици рецитираха стихове, представиха едни от най-известните произведения на Ботев

Ученици от трети и шести клас в пето ОУ „Христо Ботев“-Кюстендил, отбелязаха 172 години от рождението на българския революционер и поет Христо Ботев - национален герой, революционен демократ, поет, журналист.

Във фоайето на школото група ученици представиха програма посветена на Христо Ботев, рецитирайки негови стихове. Бяха четени едни от най-известните произведения на поета уникално съчетал мисъл, слово и дела, при което героичните му думи се превръщат в героични дела и обратно, обяви директорът на учебното заведение Искра Владимирова.

Цитиран беше и Заветът на Ботев: тъждество на думи и дела. Това е човек и живот за пример.

В началото на програмата беше припомнено, че Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 г. в Калофер в семейството на известния възрожденски учител Ботьо Петков. След като завършил трети клас на местното училище, баща му го праща на учение в Одеса, където през 1863 г. той постъпва във Втора гимназия.

„Всяка година на 6-и януари отбелязваме рождената дата на училищния патрон. Времето е следваканционно и няма време и възможност да се подготвим за по-големи тържества - затова четем и рецитираме стихове на Христо Ботев“, подчерта още Владимирова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK