Художничката от Банско Здравка Русева с картина във френската резиденция на Пиер Карден

Художничката Здравка Русева

В Благоевград проф. Здравка Лисийска и нейните италиански колеги подариха експлозия от емоции на своята съвместна изложба.

Явно това женско име носи заряд, който е неизменно свързан с изкуството. 

На 50 км от областния град една необикновена банскалийка съчетава журналистиката с рисуването, и то професионално.

Здравка Русева е повече от художник! Тя е безценен талант, защото за кратко време светът научи за нея.

Тя участва в международна изложба в замъка на маркиз дьо Сад в Лакост, Южна Франция, който е собственост на модния дизайнер Пиер Карден.

Изложбата се организира от Световния фонд за изкуство и от Продуцентския център „Изкуство на бъдещето” в чест на 95-годишния юбилей на Пиер Карден и 70-годишнината от творческата му дейност.

Програмата на делегацията от художници във Франция включва още пленери в Париж и в Лакост, вечеря и фотосесия с Пиер Карден, концертна програма, посещение на музея на Карден в кв. „Маре” в Париж.

Както е известно, резиденцията на модния дизайнер в замъка на маркиз дьо Сад освен зала за ревюта, разполага и с художествена галерия. В международната изложба в Лакост от 19 до 25 юли се представят общо 151 експоната: картини – живопис и графика, скулптури и други арт обекти.

Художничката Здравка Русева участва с картината „След танца”. Тя е лауреат на трета награда от Международния конкурс по класическа  живопис, категория „Натюрморт”, който се проведе в рамките на Седмицата на изкуството през март 2017 г. в Анкара, Турция.

Пет месеца преди това тя взе участие в изложбата конкурс и Седмицата на изкуствата в Москва. През тази пролет авторката представи в  родния си град 75 маслени картини и графика в своята трета самостоятелна изложба.

Месец по-късно показа свои картини на ХVІІІ Международен фестивал „Мелнишки вечери на поезията” в Мелник, където беше удостоена с наградата на Издателска къща „Ирин Пирин” за цикъла стихотворения, посветени на Банско и Пирин.

Освен престижната си изява  във Франция, през този месец Здравка Русева вписа още едно авторитетно международно участие в творческата си биография. Тя се кандидатира за международната арт премия за художници „ Luxembourg Art Prize – 2017”.

В надпреварата за премията от 25 000 евро, носителят на която ще бъде обявен в Люксембург през септември, художничката представи три свои картини. Както тя споделя, участието й в двете европейски държави отбелязва нов етап от творческия й път.

Картините „След танца” и триптихът „Гледна точка”, очертават посоката, в която художничката продължава своите творчески търсения  – абстрактната и авангардната живопис.

През следващия месец Здравка Русева ще участва в обща изложба на български творци, а от 25 до 29 август ще представи своите картини в Туристическия информационен център в родния си град.

Получила е покани за участие в междунардни пленери в Испания, Швейцария и Чехословакия през есента, във фестивал на изкуството в Крим и др. предстоящи международни изложби и арт прояви...

Здравка Русева за себе си и за творчеството си:

Аз съм творчески, изключително позитивен човек и вече не мога да си представя своя живот без живописта. Въпреки труда, усилията, средствата  и времето, които влагам в нея, не възприемам живопистта като работа. Творчеството е за мен една вътрешна необходимост да създавам красиви неща.

Имам над 100 творби: натюрморти, абстракции и пейзажи. Обичам да експериментирам  - творя с масло, акрил, гуаш, пастели, цветни и акварелни моливи...

Любимата ми тема са натюрмортите  с красиви букети с цветя. Макар, че натюрморт в превод значи „ мъртва природа”, в моите картини цветята преливат от „жизненост”, те са  цветята в разцвета си – красиви, многобройни, организирани  хармонично в сложни големи и пъстри букети, символизиращи разцвета на живота.

Рисувам от цялата си душа и сърце, влагам в картините си много обич, положителна енергия и миротвореност.

Вярвам, че с творбите си мога да предам и на своите почитатели онази радост, позитивна  енергетика и  удовлетвореност, с която аз ги сътворявам.

Творческа биография:

Журналист по професия и образование, художник и поет по призвание – така Здравка Русева определя себе си.

Здравка Русева е магистър по журналистика. Завършила е Факултета по журналистика на Софийския университе, има квалификация „Протокол и етикет” от Философския факултет на университета, експерт е по „Връзки с обществеността и медиите”.

Изучавала  е история на изкуството и изобразително изкуство в ИКПК „Братя Миладинови” – Благоевград, взимала е частни уроци по рисуване и живопис от български и руски художници, има повече от 20 сертификата  и грамоти от международни онлайн конференции и фестивали по живопис. И сега продължава да изучава авторските техники по живопис на утвърдени съвременни художници.

Първите картини с темпера и масло прави през далечната 1992 година. През 1996 – 1997 г. се увлича по графиката... Едва през последните шест години отделя повече време на своето хоби и творческите си изяви като художник.

Основните теми в творчеството й са натюрмортите и композициите с цветя, абстракциите и пейзажи. Тя има зад гърба си четири самостоятелни и шест общи изложби в България – в  София, Добрич, Банско, международни изяви в Русия, Турция, Кралство Люксембург, Франция.

Изложби:

2017 г.

  • БАНСКО , БЪЛГАРИЯ -  ІІІ –та самостоятелна изложба –живопис в Дома на изкуствата

13 – 23 април 2017 г.

  • АНКАРА, ТУРЦИЯ – Международен експо център „Ато конгрезиум” - Седмица на изкуствата и Международна изложба базар "АртАнкара”

Номинации в Конкурса по аванградна живопис и Конкурса по класическа живопис, категория „Натюрморт”

ІІІ награда в Конкурса по класическа живопис

  16-19 март 2017 г.

2016 г.

  • МОСКВА, РУСИЯ –   Международния център по дизайн "АРТ ПЛЕЙ  - ХХІ Международна изложба – конкурс на съвременното изкуство в рамките на Седмицата на изкуствата в Москва – Есен 2016  

      11 – 17 ноември 2016 г.

  • МОСКВА , РУСИЯ –  Номинация за участие в Международния конкурс за класическа живопис -  категория „Натюрморт”. Конкурсна програма на Всерусийската седмица на изкуствата

    11 – 17 ноември 2016 г.

    Каталог „Нови лица в изкуството – Москва, Есен 2016 г.”

  • БАНСКО, БЪЛГАРИЯ - Галерия „INTERNATIONAL ART BANSKO”, ART уикенд – Обща изложба на български творци

11- 13 август 2016 г.

  • БАНСКО, БЪЛГАРИЯ – „Цветя и цветове” -  самостоятелна изложба в Туристическия информационен център,

юли 2016 г.

  • СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ- Галерия „ЕТЮД”, Обща изложба на български художници от Майсторските класове на Ал. Сергеев

     28.05.2016г. – 11.06.2016г.

  • СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ -  Майсторски  клас на руския художник  Александър Сергеев

     април 2016 г.

  • БАНСКО, БЪЛГАРИЯ -  „Цветен салон” – изложба на местни художници, посветена на Деня на пролетта, в читалището в града,

      22 – 30 марта 2016 г.

2015 г.

  • БАНСКО, БЪЛГАРИЯ – Самостоятелна изложба – живопис и рисувано стъкло, Дом  на изкуствата към Музеен комплекс - Банско

      06 -30 август 2015 г.

  • БАНСКО, БЪЛГАРИЯ -  „С цвят на кехлибар” -  съвместна изложба с К. Икономов в изложбената зала на Туристическия информационен център 

     23 -30.07.2015 г.

2014 г.

  • ДОБРИЧ, БЪЛГАРИЯ - Градска художественна галерия, Благотворителна изложба на български художници под егидата на кмета на града

    28.08.- 05.09.2014 г.   

  • БАЛЧИК, БЪЛГАРИЯ - Пленер на български художници в м. „Бялата лагуна” на Черно море

20 юли 2014 г.

 

Картина от триптиха "Гледна точка", снимки: Личен архив
"След танца"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK