Разлог бе домакин на семинар по проект EPTA

снимки: Община Разлог

Разлог бе домакин на семинар и обучителен курс по съвместен международен проект на 11 партньори от 8 държави членски на Европейския съюз и Норвегия.

Проектът „Европейски модел за обществен транспортен орган” (ЕРТА), финансиран от програма INTERREG IVC, превърна Разлог в своеобразна столица за представяне на добри практики свързани с управлението на договори за услуги в сферата на транспорт и гъвкавите транспортни услуги.

Официално старта на семинара и на обучителния курс дадоха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев и водещият партньор в лицето на Дора Рамацоти от Асоциацията по мобилност и транспорт в Болоня (Италия).

Двете събития събраха на едно място представители на партньорите по международен проект EPTA, които са жители на 8 държави (Белгия, Англия, Португалия, Италия, Чехия, Гърция, Румъния и България) членки на ЕС, експерти от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, експерти от Столична община и Центъра за градска мобилност – София,  представители на общините Разлог, Петрич и Струмяни, както и други представители на заинтересовани правителствени и неправителствени организации.

По време на срещите бяха представени презентации по две основни теми “Управление на договор за услуга: политики в действие” и „Добри практики за управление на договор за услуга и тяхната правната рамка”. На дискусия бяха подложени основните концепции и опит на европейско ниво.

Развитието на транспортните услуги, адаптирани към специфичните нужди на населението, с известна степен на гъвкавост в България ще създаде транспорт, който отговаря на търсенето и нуждите на хората.

Таксиметровите услуги са транспорт от типа „от врата до врата”, обществения транспорт е нещо по-различно, подчерта Томасо Бонино от  Асоциацията по мобилност и транспорт в Болоня (Италия). Гъвкави транспортни услуги не означават гъвкави таксиметрови услуги. Гъвкави транспортни услуги, означават по-високи стандарти за качество и нови бизнес възможности, допълни италианският експерт в сферата на транспорта.

Стив Райт от Университета в Абърдийн, Шотландия фокусира семинарът върху управлението на обществените поръчки за транспортни услуги. В своята реч той подчерта основните понятия, свързани с обществените поръчки за услуги и тяхното управление.

Той илюстрира поуки чрез примери от редица европейски страни. Така например в Лондон са повишили събираемостта на приходите след като 700 транспортни маршрути са били обявени на конкурентни търгове, в резултат, на което с 68% се е увеличил броя на пътници от 1999 г. насам.

В основата на успеха е широкото използване на стимули за подобряване на качеството и допълнителни стимули свързани с удовлетвореността на клиентите, качеството на превозните средства и качеството на шофьора. Ежегодно на проверка се подлагат 17 000 автомобила, извършват се 33 000 инспекции чрез т.нар. таен пътник, с което се проверяват и се дава оценка на около 6500 шофьори годишно.

След края на изключително успешното международно събитие в Разлог, по време на което бяха изнесени 16 презентации, бе потвърдена следващата работна среща по проект EPTA, която ще бъде през месец март 2014г. в Прага, Чехия.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK