Разлог - домакин на третата балонена фиеста в България

снимки: infomreja.bg

С групов полет на шест топловъздушни балона край Разлог тази сутрин бе даден стартът на третата за България балонена фиеста. Четири украински, един молдовски и единственият лицензиран български балон полетяха в небето над планинския град пред погледите на стотици фенове на екстремния спорт. Според изчисленията на метереолозите приземяването се очакваше да стане близо до Банско, но поради липса на вятър първият полет на шестте балона, продължил 20-ина минути, приключи на същото място.

Уникалното шоу край Разлог ще продължи три дни. За излитането на топловъздушните балони са определени три площадки. При западен вятър балоните ще се издигат от местностите „Бетоловото“ или „Реденка, а при северен – от площадката под бившия завод за целулоза и хартия в града.

С българския балон полетя единствената лицензирана жена-пилот в България - Орлина Аспарухова, която е основен инициатор и организатор на проведените досега две балон фиести в страната – през 1991 и 1998 г.

Родена в семейство на авиатори, любовта й към полета започва от малка. За първи път се качва на балон през 1988 г. и оттогава не спира да лети. „Досега имам близо 2 000 полета. Нито знам откъде ще тръгна, нито знам къде ще кацна. Емоцията винаги е голяма, винаги има неизвестност“, обяснява тръпката да си във въздуха доайенката в летенето с балони. Най-голямото майсторство, обяснява тя, е пилотът да използва оптимално въздушните течения.

„Това не е просто авантюра, това е и спорт, и бизнес, и туризъм, срещи с интересни хора и приятелства за цял живот“, споделя Орлина, която твърди, че отгоре навсякъде е красиво, дори над едно най-обикновено село. Незабравими за нея обаче остават полетите й над водопада Игуасу в Бразилия, над Петербург и в небето над Индия. „Усещането не може да се опише, трябва да се изпита“, убедена е Орлина.

През тридневната фиеста топловъздушните балони ще летят на височина около 200-300 метра в зоната Разлог – Баня – Добринище – гара Банско, като продължителността на полетите ще бъде 1 час.

За сигурността по време на атрактивното балонено шоу са ангажирани екипи от полицията, пожарната и Спешния медицински център в Разлог. Осигурени са 2 хеликоптера, които ще бъдат в готовност да излетят при нужда. Мобилизирани са и екипи от Планинската спасителна служба.  

Организатори са Община Разлог и Термо-СПА хотел «Римска баня» с подкрепата на Българската асоциация на леката авиация, а намеренията на кмета на Разлог инж. Красимир Герчев са полетите с балони да се превърнат в ежегоден фестивал и да привличат все повече международни участници.
 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK