Разчупиха „Хляба на мира 2017“

Снимки: МЗХ

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите, Вергиния Кръстева, участва в тържествената церемония по разчупване на „Хляба на мира 2017 г.“. Събитието е част от Четвъртата международна конференция „Мир и земеделие” по проекта „Хляб на мира”, на която България предаде домакинството на Естония и Латвия.

Форумът се организира съвместно от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Министерството на земеделието, храните и горите и се проведе от 27 до 29 септември 2017 г. в к.к. „Златни пясъци” под надслов „Устойчиво управление на земеделската земя”.

„Днес, повече отвсякога, е необходимо да съхраним и да проповядваме европейските ценности и да не допускаме експлоатираният с политически цели евроскептицизъм да засили своя глас в Европа“, каза зам.-министър Кръстева по време на церемонията. По думите й краят на „Желязната завеса“ предпостави новия път към трансформация на държавите от Централна и Източна Европа.

„Процесите бяха свързани с дълбоки политически, икономически, социални и културни промени, които бяха решаващи за европейската интеграция“, посочи  зам.-министър Кръстева.

Проектът „Хляб на мира“ стартира официално през 2013 г. в 12 държави от Централна и Източна Европа: България, Германия, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Чешката република, Унгария и Хърватия. Инициативата се реализира под патронажа на федералния министър на храните и земеделието на Германия – Кристиан Шмид, с цел отбелязване на падането на Берлинската стена, премахването на политическите и икономическите граници, преодоляването на разделението и запазването на мира чрез разширяването на Европейския съюз на изток.

Отбелязването на годишнината се осъществява чрез международната конференция „Мир и земеделие“, чието домакинство се провежда на ротационен принцип. В рамките на конференцията ритуално се разчупва т. нар. Хляб на мира, приготвен от смесена ръж, ежегодно добивана в държавите партньори и предварително изпратена към организаторите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK