Разкриват 40 болнични легла за пациенти с коронавирус в Кюстендил

Снимки: ОА - Кюстендил

Областният медицински съвет в Кюстендил проведе спешно заседание

Ще има осигурени 40 болнични легла, както и изолирано помещение в бившето инфекциозно или белодробно отделение в болницата в Кюстендил, при възникване на заболяването коронавирус. Това информира областният управител Виктор Янев след проведеното спешно заседание на Кризисния щаб към Областния медицински съвет в Кюстендил.

Заседанието се проведе във връзка с предприетите мерки срещу възникналия в страната коронавирус. Областният управител призова хората да спазват всички противоепидемични мерки, лични хигиенни навици, да запазят спокойствие и да се доверят на специалистите. Мерките, наложени по-рано в областта, остават.

В цялата страна се преустановяват посещенията на културни мероприятия, в това число и кина. Провеждането на спортни мероприятия трябва да се извършва без публика. Друга мярка е забраната за провеждане на всякакви масови мероприятия, в които участват деца.

По време на заседанието на Областния медицински съвет в Кюстендил бе създадена организация за осигуряване на леглови резерв в лечебните заведения, ако има регистрирани случаи на територията на област Кюстендил. Относно готовността за разкриване на допълнителна леглова база от 40 легла в МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в гр. Кюстендил докладва директорът на РЗИ д-р Златко Величков.

По време на срещата бе докладвано също, че директорът на РЗИ – Кюстендил, е посетил ГКПП „Гюешево“ и „Олтоманци“. Установено е, че и на двете ГКПП имат готовност до една седмица да бъдат обособени изолирани помещения.

На заседанието на Областния медицински съвет бе докладвано още, че към момента има липса на лични предпазни средства, както и на  медицински облекла в Общинската болница в Дупница. Стана ясно, че до пет дни ще бъдат доставени необходимите такива средства.

"От днес започват да работят български фирми и предприятия. Доколкото зная в Казанлък са готови за производство на 10 хил. маски, има резерв и в Министерството на отбраната. Той също се преразглежда и преразпределя, като целта е да предпазим лекарите и медицинските работници, за да не се окаже, че няма кой да ни лекува“, коментира областният управител Виктор Янев.  

Ако има регистриран случай на коронавирус на територията на община Кюстендил, има опасност празникът „Кюстендилска пролет” да отпадне. Виктор Янев  изрази надежда това да не се случи и уточни, че тепърва предстоят разговори.

Предстои да се обсъди и дали ще бъде удължена грипната ваканция за учениците.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, под 5% е посещаемостта в детските градини на територията на община Кюстендил. „По-голямата част от родителите са взели необходимите превантивни мерки, за което им благодарим. От 6 часа тази сутрин всички екипи са в детските заведения, така че е изключително засилен контрола и при децата. Посещаемостта в една детска градина от 178 деца, сутринта са дошли 26 деца. В друга от 378 са пристигнали 15 деца, в трета забавачка от 179 са дошли едва 6“, заяви още Паунов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK