„Майчина любов“ започна акция за връщане на отнетото бебе от самотна майка в Смолянско

Снимка: Личен архив

Макар да сме доста далеч като разстояние от смолянското село Речани, в което живее Симона Алексова, от която социалните служби са отнели новородения й син Александър, ние се чувстваме твърде близо до драмата на тази самотна майка, родила здраво и хубаво българско дете и лишена от него.  Няма как да стоим безучастни, макар и на другия край на България, и бихме искали да има яснота и публичност по този драстичен случай, както и изобщо относно практиките за вземане на деца от биологичните им родители и предаването им на т.нар. приемни семейства.

Не е тайна, че отдавна се говори за корупционни практики около осиновяванията или настаняването на деца в приемни семейства и се коментира парадоксалната държавна политика да се отнемат деца от майките им, защото били бедни и нямали средства да ги отглеждат, а да се дават огромни /за българския стандарт/ суми на приемни семейства да отглеждат чужди деца при живи родители. 

Сега – провокирани от случая с отнемането на бебето Александър, ние искаме тази държавна практика, както и всеки конкретен случай, да получат повече гласност и прозрачност.

На първо време най-важното, според нас, е да се изясни от всички страни ситуацията със Симона и нейното бебе и за отглеждането на детенцето да бъдат осигурени, със съдействието на добри хора, като за начало дрешки и обувчици. Това съобщи Виолета Атанасова – председател на женското дружество „Майчина любов“, което вече е изпратило запитване по случая до кметство Арда, към което е и село Речани,  и до Община Смолян.

Подготвени са и официални писма до социалното министерство и до Агенцията за закрила на детето. Междувременно дружество „Майчина любов“ излезе с призив в социалните мрежи за подпомагане на самотната майка и вече към родопското село пътуват първите пакети с бебешки дрешки, каза още Виолета Атанасова.

Скандалът около отнетото новородено стана публично известен на 7. януари т.г.

Няколко дни по-рано социалните от Смолянско обяснили на 26-годишната самотна майка – Симона Алексова, че отнемат детето й, защото ако малкият се разболее, в селото им нямало лекар и тя нямало как да го закара до болница в Смолян.

Симона живее заедно с майка си Ана Хаджийска, баба си и двамата си братя в двуетажна стара къща в село Речани, което се намира на половин километър от село Арда в община Смолян, съвсем близо до границата ни с Гърция.

Семейството е чакало раждането на момченцето с голямо желание, твърдят близки до майката Симона.

През последните дни десетки хора от цялата страна заляха социалните мрежи с призиви малкият Александър да бъде върнат при семейството си.

Дали това ще стане и кога, ИНФОМРЕЖА ще ви информира своевременно!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK