Разкриха модерна оранжерия за отглеждане и обработка на марихуана

Снимки: МВР

Специализираната операция по противодействие на наркопроизводството е проведена след разследване на  пристъпил оперативен сигнал.

Действията са осъществени под надзора на Окръжна прокуратура.

В имот край Велики Преслав, обитаван от столичанина А.Н. /42 г./, в момент на сделка с наркотични вещества, били установени още двама мъже -  Е.Б./46 г./ от Велики Преслав и Т.Г./34 г./от Варна. 

При обиск от Т.Г. криминалистите иззели сумата от 8400 лева, а при продължилите процесуално-следствени действия на адреса те намерили и иззели общо 4 кг марихуана и електронна везна. 

В рамките на операцията служителите предприели и претърсване в имот в село край Велики Преслав, поддържан от А.Н., където открили помещение за отглеждане на марихуана с площ от около 80 кв.м.

Системите за осветление, отопление и вентилиране били в работен режим. Оранжерията била оборудвана с модерна система за капково напояване, както и система за преработване на въздуха в помещението, която също била на високо технологично ниво.

700 са намерените саксии в оранжерията. Значителна част от тях били обраните, а останалите – със засят канабис, достигнал различен стадий на растеж.

Криминалистите открили 11 чувала с общо 42.350 кг суха листна маса, както и 11.300 кг канабисови глави, оставени за обработка върху специални сушилни в помещението.

Цялото оборудване за отглеждане на наркотик - климатични системи, съоръжения  за контрол на температурата и влажността на въздуха в помещенията, системите за напояване, колектори и осветление, както и наличната дрога, са иззети.

Установено е, че  А.Н. е осъждан за шофиране след употреба на алкохол с концентрация над 1,2 промила, а Е.Б. - за грабеж, за кражба на моторно превозно средство, за вещно укривателство, кражба на общинско имущество и прокарване в обръщение на фалшиви пари. Т.Г. е с криминалистична регистрация през 2001 г. за грабеж. След 24-часово им задържане, с постановление на прокурор за срок до 72 часа са задържани А.Н. и Е.Б., а на  Т.Г. е наложена мярка за неотклонение „подписка“.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 354 А ал.2 във вр. с ал.1 от НК. Днес с решение на окръжния съд на двамата мъже е наложена постоянна мярка „задържане под стража“.

Подробности около проведената операция оповестиха днес директорът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим и административният ръководител и окръжен прокурор Маргарита  Георгиева. Те дадоха висока оценка за реализираните съвместни действия, довели до разкриването на една от най-модерните оранжерии до този момент в района.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK