До края на годината започва строителството на Южната дъга на Софийския околовръстен път

Снимка: МРРБ

Разширението на Южната дъга на Софийския околовръстен път в участъка от жилищен квартал „Младост“ до автомагистрала „Тракия“, реално би могло да започне до края на тази година. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в парламентарния контрол днес.

Агенция „Пътна инфраструктура“ провежда необходимите по реда на закона процедури за имотите, които попадат в обхвата на близо 6-километровото трасе от Южната дъга. Поетапно, след влизането в сила на отчуждителния акт, държавата ще придобива собственост върху засегнатите имоти и части от имоти – частна собственост. Така би могло да се осигурява и разрешение за строеж. Към момента има образувани над 69 съдебни производства пред Административен съд София-град, срещу размера на постановеното обезщетение.

Министър Аврамова благодари на депутатите за положените усилия, в резултат на които в кратки срокове бяха приети промените в Закона за държавната собственост. Чрез тях се облекчават процедурите за отчуждаване на имоти за държавни нужди.

За имотите, фигуриращи в регистрите като общинска собственост, и за тези, за които са осигурени документи, показващи, че са собственост на Столична община, е поискано от Столичен общински съвет безвъзмездното прехвърляне на собствеността в полза на държавата. Очаква се решение, което ще бъде последвано от сключване на договор за дарение на имоти между Агенция „Пътна инфраструктура“ и Столична община.

Предстои подписване на договор с избрания изпълнител на проектирането и строителството на трасето. В участъка с дължина 5,8 км ще се инвестират близо 119 млн. лв. без ДДС, с които ще бъдат изградени две ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, локални платна, разделителна ивица между локалите и директното трасе и тротоари. Пешеходното пресичане ще се осъществява чрез три надлеза.

В ход е подготовката на проект за основен ремонт на третокласния път Варна – Оризаре – Каблешково – Слънчев бряг – Бургас, част от който е Дюлинския проход, стана ясно още от отговорите на министър Аврамова. Проектантските работи са възложени на външен изпълнител. Той трябва да ги изпълни в срок от 150 дни от сключването на договора на 11.03.2019 г.

Стойността на подписания договор е 462 000 лв., като от тях 420 000 лв. са за проектно-проучвателни работа, а 42 000 лв. за авторски надзор. След приемането на техническия проект от Експертен технико-икономически съвет в АПИ ще се търсят възможности за изпълнение на основния ремонт на третокласния път чрез включване на обектите в следваща инвестиционна програма на агенцията.

Осигурено е финансиране и в момента се извършват подготвителни работи преди започване на строителството на нов мост на р. Тунджа на третокласния път Елхово – Скалица при км 2+500. Срокът за изпълнението му ще бъде 80 дни от подписване на протокола за откриване на строителна площадка. В изграждането на съоръжението ще бъдат вложени близо 734 хил. лв., информира още регионалният министър.

Предстои в кратък срок да бъде подписан договор с избрания изпълнител и да започне цялостна реконструкция на обходния път на гр. Камено. В строително-монтажните работи на общо 2,3 км от третокласните пътища Лукойл – Нефтохим – Камено и Камено – Братово, с които обходът на града съвпада, ще бъдат инвестирани малко над 1,7 млн. лв.

Средствата са осигурени от бюджета на АПИ. Срокът за изпълнение ще бъде 105 дни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK