Разкриха част от средновековен храм в село Червен брег

Снимки: Исторически музей - Дупница

Разкрити са монети, сред които има средновековни от периода 10-11 в.

Разкриха основите и част от стените на средновековен храм на раннохристиянската базилика при средновековна църква „Св. Спас“ в дупнишкото село Червен брег“. Проучването беше извършено под ръководството на екип от трима специалисти с научен ръководител – д-р Светла Петрова. „В резултат на проучването се разкри дъгата на апсидата на южния кораб, застъпила в субструкция стена с посока север юг. Тази стена е част от постройките на античното селище, възможно е да е част езически храм, за съществуването на който има открити във времето назад оброчни плочки.

Научното откритие на този проучвателен сезон са основите на трета църква. Тя е еднокорабна и е разположена е на 3 м. северно от северната стена на средновековната църква. Разкритите монети, сред които има средновековни от периода 10-11 в., предполагат изграждането на църквата именно в периода на първото българско царство“, обясняват от Регионалния музей в Дупница. Откритите находки са предимно керамика – късноантична и средновековна, монети – римски, късноантични и средновековни.

Засега това е единствената открита раннохристиянска базилика в района. Самата базилика, заедно с разкритите две средновековни църкви, едната от които все още действаща, представлява уникален комплекс от три култови сгради – раннохристиянска базилика, действаща средновековна църква, със съхранени стенописи от Второто българско царство и ранносредновековна църква – в субструкция.

Откритите находки ще бъдат подложени на реставрация и концервация, след което ще се експонират в Исторически музей Дупница.

Комплексът от раннохристиянска базилика и средновековна църква при с. Червен брег, община Дупница е обявен за групова недвижима културна ценност с категория национално значение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK