Разказ от първо лице: Полицаи показаха раните си след протеста

Снимка: СДВР

На над 27 служители е оказана помощ в лечебни заведения, а на 100 полицаи е оказана помощ на място

Пострадали полицаи от СДВР и жандармерията застанаха пред медиите и разказаха при какви обстоятелства са били наранени. По думите им на протеста е имало видимо агресивни хора и с тях диалог не е бил възможен.

Днес, около 10 часа, при охрана на обществения ред бе направен опит да бъде пробит кордона, в който бяхме строени с колегите, каза младши инспектор Кирил Дамянов от столичното Седмо РУ. В този момент тълпа от агресивни хора опитаха да пробият кордона и в същото време ми беше хваната ръка от неизвестен и усукана. След оказана медицинска помощ, стана ясно, че ръката ми е навехната. Въпреки това оставам в редиците и продължавам да съм на работа. По всякакъв начин се стремихме да сме снизходителни и да облекчим напрежението, с цел да не се допускат ексцесии. Нашият призив е към всички участници да не нарушават обществения ред и да не се стремят да се стига до инциденти.

Трима служители от дирекция „Жандармерия“ показаха нараняванията си и разказаха как са ги получили. Мл. инспекторТодор Тодоров обясни, че при блъсканицата, в опит да се предпази, е бил порязан по дясната ръка от неизвестен. Оказана му е медицинска помощ, и се е върнал в редиците. Синините по ръцете и краката ги получих от удари с твърд предмет, посочи мл.експерт Адриан Иванов. „Ударите бяха целенасочени към мен, както мисля и към колегите. Първите редици бяха абсолютно агресивни хора, които търсеха конфликт с нас. Счупиха прозорец на служебна кола, вътре хвърлиха бомбичка и ако в нея имаше служител, щеше да пострада“. По време на блъсканицата, при опит да ми се отнеме щита, ми беше усукана лявата ръка, заяви мл.експерт Николин Владимиров. Той каза, че е бил прегледан от екип на спешна помощ, ръката му е изкълчена, но въпреки това се е върнал в редиците. Той посочи, че стоящите на предна линия са били видимо агресивни, не са търсили диалог, а целенасочена провокация към силите на реда. „Ние сме там за да опазим обществения ред и институциите“.

Към нас имаше агресия, усетихме я, но оставаме на работа, категорични са и четиримата. Въпреки това те споделиха, че не всички протестиращи са били агресивни. Полицаите отново призоваваха да не стига до инциденти.

Директорът на СДВР заяви:

Българската полиция застана на страната на законно установения конституционен ред. Не позволихме на напрежението да ескалира и да пострадат невинни граждани. Действията на полицаите по време на днешния протест са изцяло в законовите правомощия. С цената да понесат поражения върху самите себе си органите на реда успяха да запазят гражданския мир. Въпреки многобройните ни призиви за спазване на законоустановения ред и разположените на първа линия колеги с жълти жилетки, което е знак за противопоставянето ни на агресивно поведение от страна на полицията, не срещнахме разбиране и се търсеше директен сблъсък от страна на протестиращите.

Днес срещу силите на реда не са били изправени мирно протестиращи граждани, а ултраси и хора с криминалистически регистрации, доведени от страната. В резултат на това на над 27 служители е оказана помощ в лечебни заведения, а на 100 полицаи е оказана медицинска помощ на място. Спрямо полицаите са били ползвани метални пръти, дървени колове и павета. Въпреки това не е допуснато напрежението да ескалира и действията на полицаите са били изцяло според закона.

В столичните управления са задържани 35 души, като голяма част от тях са с множество криминалистически регистрации.

Призоваме още веднъж гражданите да не се поддават на провокации и да спазват реда.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK