Кюстендилски поети четоха стихове в Голямото литературно четене в Софийския университет

Снимки: Читалище "Асклепион"

Посветиха проявата на 30-годишнината от най-голямото литературно четене, правено у нас досега

Мирослава Салмова, Виолета Атанасова, Ева Констатин и Александър Стоименов бяха сред участниците в Голямото литературно четене – римейк в 65-та аудитория на Софийския университет, организирано по случай 30-годишнината от най-голямото литературно четене, правено у нас досега, на същото място в първите дни на еуфорията от нахлуващата демокрация.

Освен четиримата, поезията с кюстендилски корени се отчете и със стиховете на Ива Спиридонова и Борис Роканов, както и със стихове на Биньо Иванов и Стоян Раненски, прочетени от техни приятели и поети от новата генерация. Кюстендилската творческа общност бе представена и от художника Здравко Анев, който там бе наречен българският Пикасо.

Фотографът Иван Захариев показа във вълнуващи черно-бели фотографии атмосферата на събитието отпреди три десетилетия, от която, за съжаление, атмосферата на римейка бе твърде далече. Нито присъствието и стиховете на автори като Владимир Левчев, Деян Енев,  Калин Терзийски,Николай Колев-Босия, нито китарата на Ангел Ангелов-Джендема можаха да възкресят поне малко от някогашното опиянение.

Тогава 65-та аудитория беше претъпкана и колкото хора, жадни за свободна поезия имаше вътре, толкова повече стояха отвън, за да слушат макар и по високоговорителите, отприщената поезия.

Между организаторката на събитието – младата Десислава Валентинова, и ветеранът Пламен Анакиев от литературния  „Кръг 39“, сътворил истинското Голямо литературно четене през 1989,  възникнаха неразбории кой какви морални права има върху събитието, но така или иначе римейкът се състоя.

Той срещна стиховете и разбиранията за това, което ни се случва три десетилетия след падането на Берлинската стена, на няколко поколения поети, като остави горчивото усещане, че днес поезията е нужна по-скоро на своите автори, отколкото на нашето бутафорно свободно общество, коментираха кюстендилски участници в събитието.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK