8:46:33 - часът на смъртта. Днес се навършват 16 години от атентатите в САЩ

Снимка: Фейсбук

Днес се навършват 16 години от трагедията, която сполетя САЩ. Тя не е природно бедствие, нито случаен акт. На 11. септември 2001 г. Световният търговски център в Ню Йорк бе атакуван от два самолета, отвлечени от терористи от групировката "Ал-Кайда". Нейн ръководител бе Осма бил Ладен, който бе убит от американските специални части след дълго издирване по планините на Ирак и Иран.

Дата е възпоменателна, защото се смята, че тя дава началото на най-масовите терористични атаки в света и води до разединяване на християни и мюсюлмани.

Жертвите са 2 974 души, без 19-те терористи: 246 - на четирите самолета (от които няма оцелели), 2 603 - в кулите в Ню Йорк и на земята, и 125 - в Пентагона. Други 24 души са обявени за липсващи. Всички жертви са цивилни лица освен 55-те военни, убити във Пентагона. Сред загиналите има представители на повече от 90 държави.

Националният институт по стандарти и технологии на САЩ установява, че по време на атаките, в комплекса на Световния търговски център се намират около 17 400 души. Голяма част от хората, които се намират под зоната на удара, са евакуирани безопасно извън сградите. Освен тях, са евакуирани и 18 души от зоната на удара в Южната кула. Около 600 души са убити незабавно или са хванати в капан в Южната кула. В Северната кула загиват 1 366 души. Според докладите на комисиите, стотици са убити по времето на удара, а други са хванати в капан и загиват при падането на кулите.

Поне 200 човека скачат от горящите сгради и намират смъртта си на улиците или по покривите на съседните сгради. Някои от хората в двете кули успяват да се изкачат до покрива с надеждата, че ще бъдат спасени от хеликоптер, но вратите към покрива се оказват заключени. Към този момент не е предвидена спасителна операция с хеликоптер, освен това гъстия пушек и високата температура биха попречили на хеликоптерите да се намесят.

411 служители на спасителните служби, които се отзовават на сигналите, загиват, докато се опитват да спасят хората и да ограничат пожарите.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK