Разбита ли е наистина на парчета от ракетите "Томахоук" сирийската военна база и какво точно е имало в нея

Източник: БЛИЦ

Излизат нови и нови подробности за резултатите от зрелищната ракетна атака на САЩ срещу сирийската военна база в провинция Хомс. Първоначалните информации, особено в западните и опозиционните на Дамаск медии гласяха, че авиобазата е "разбита на парчета".

Военен източник от Сирия, цитиран от "Русская Весна" разказва подробности за последствията от ракетния удар на САЩ. "Летището "Шайрат" от половин година се използва от сирийската армия като "сметище", на което чака реда си за утилизация вехтата и извадена от строя военна техника на сирийската армия.

В резултат на ракетния удар на САЩ са унищожени 6 самолета МиГ-23, които са били в ремонт, 1 разглобен Ан-26 без крила и двигател и няколко малки самолета, чуждестранно производство", уточнява източникът. По неговите думи на летището са унищожени още 2 цистерни, няколко леки коли, 1 трактор и една радиолокационна станция.

Според специалистите общите щети възлизат на 3-5 милиона долара. В същото време, по първоначални сметки, ракетният удар е струвал на САЩ около 90 милиона долара. Данните от обективния контрол на разузнаването сочат, че от 59 изстреляни ракети "Томахоук" само една четвърт са достигнали до целите си.

В района на летището са паднали 23 ракети, каза на брифинг в Москва говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. Къде са паднали останалите 36 ракети засега не е установено. Конашенков допълни, че "полосата за излитане, пистите за рулиране и самолетите на сирийските ВВС, които са мили на стоянка, не са повредени".

Военни експерти коментират, че ниската ефикасност на нанесения удар и съмнителните резултати от поразената инфраструктура на сирийската армия вероятно ще станат повод за бурни дискусии във Вашингтон, относно правилното използване на средствата на данъкоплатците в подобни зрелищни, но със съмнителни постижения акции.

Превод: БЛИЦ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK