С 9% е намалял броят на заразените с КОВИД за две седмици

Снимка: БГНЕС

Наблюдава се увеличение на болните от 15 до 23 години с 25% за предния месец

Проф. Костадин Ангелов – здравен министър, обяви, че се наблюдава намаление с 9% на новозаболелите от коронавирус през последните две седмици, увеличават се новозаболените в Кипър, Естония, Малта, Гърция, Ирландия, Холандия, Румъния.

Наблюдава се увеличение на болните от 15 до 23 години с 25% за предния месец.

712 медици са заразени досега у нас. От тях 248 са лекари, 240 са мед. сестри, 11 са санитарите.

Излекувани са 6684 човека, 404 са починали, 8023 са в болница.

Няма съществен натиск върху болничната система в страната. Има ясен план какво се случва при увеличаване на болните. Ако има под 150 случая това отговоря на 2409 легла в ковид отделенията, от които 397 могат да са в реанимация. Над 350 няма ден заразени има предвидени 8415 легла, от които 7307 за консервативно лечение.

Предпазни средства има в резерв от 3 до 7 месеца в зависимост от спецификата на средството.

В Разлог има проблем с дихателната реанимация, който е решен след като болните от Разлог ще се транспортират до МБАЛ-Благоевград, каза Ангелов.

Наблюдава се контролиран проблем в два дома за възрастни хора в Русе и Варна.

В Русе – 91 са положителни проби, 8 от които са персонал, 83 са обитатели. 3-ма за починали. 26 за в болница. Останалите са изолирани в Дома на 4-тия етаж и във вила „Липник“ при Николово. Няма нужда от медикаменти или предпазни средства.

Болниците в Русе имат капацитет за поемане на болни.

Във Варна в частен дом за възрастни хора има 249 души, които са обитатели и персонал. 93-ма са положителни, от които 9 персонал, 5 са починали, 4 са в болница в добро състояние.

От  Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенция за социално подпомагане (АСП) обявиха, че имат готовност да съдействат на общините при установени случаи на COVID-19 в домовете за възрастни хора. Ежедневно се следи ситуацията във всички социални услуги, като Министерството може да съдейства и да покрие разходите при евентуално преместване на потребителите в подходящи сгради и оборудването им. Разработва се т.нар. COVID-19 стандарт за укрепване на услугите и подсигуряването с дезинфектанти и предпазни средства. Такива бяха допълнително предоставени на домовете за възрастни във Варна и Русе веднага след установяването на положителните проби.  Предстои да бъдат издадени указания за командироване на служители в социалните услуги в случай на недостиг по места. 

Още в началото на извънредното положение на 13 март 2020 г. Агенцията за социално подпомагане (АСП) изготви и изпрати указания към общините за работата на услугите с особен фокус върху домовете за възрастни хора. Те ще са в сила до края на извънредната епидемична обстановка.

Спрени са настаняванията и свижданията, като близките на потребителите могат да получават информация от директорите на услугите, както и от общините, които са доставчици. В услугите трябва да се прави честа дезинфекция,  да не се допускат до работните помещения служители, потребители или посетители със симптоми на остри респираторни заболявания, да се прави често проветряване на помещенията. Персоналът трябва да работи само с предпазни средства. Важно е да се осигури дистанция, както и потребителите да се разделят по време на хранене и други дейности с повече хора.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK