Разбиха група за фалшифициране на пари и документи в Кюстендил

снимка: nablyudatel.com

Кюстендилецът Валентин Борисов – Студента е задържан като лидер на организирана престъпна група, занимавала се с фалшиви евро и документи за самоличност. Сред арестуваните е и бизнесменът Йордан Чипев от Кюстендил, който преди няколко години беше и кандидат за кмет.

Групата, ангажирана с изработване на неистински документи за самоличност, предимно за македонски граждани, както и с разпространение на фалшиви евро банкноти, е неутрализирана при мащабна операция на ГДБОП. 

Спецакцията е реализирана в рамките на два дни, паралелно със служители от македонския „Отдел за организирана престъпност" и съвместно с полицаи от Областната дирекция в Кюстендил, под пряката координацията на Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа - Букурещ.

В хода на акцията на 4 януари вечерта към 19,15 часа на ГКПП-Гюешево служители на Гранична полиция спрели Красимир Р./43 г./ от Кюстендил, с регистрация за управление на автомобил без шофьорска книжка. Той пристигнал на пункта, за да премине на македонска територия с управлявания от него лек автомобил „Фолксваген Пасат".

При щателна митническа проверка в колата са открити швейцарски и два немски неистински визови стикера, а също и две неистински банкноти от 100 евро, скрити в плик в дрехите на пътника. Изяснено е, че те са предназначени за чужд гражданин.

По случая е образувано досъдебно производство в Регионална дирекция “Гранична полиция”.

По-късно са арестувани и останалите членове на групата - Йордан Чипев /58 г./ от Кюстендил, криминално проявен за престъпления против авторското право, както и съгражданката му 49 -годишната Елена Тодорова, регистрирана  за документни престъпления и притежаване на наркотици.

Разследващите проследили процеса на работа и организацията на групата - Йордан Чипев подпомагал Валентин Борисов при разпространението на фалшиви документи за самоличност, а Елена Тодорова се занимавала с изработката им.

При предприетото претърсване в 4 имота в Кюстендил, както и в автомобилите на задържаните, спецполицаите открили листове едностранно ламинирана хартия  А-4, фотоламинатор,  различен формат фолио.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 321 от НК, под наблюдението на Специализираната прокуратура. Работата по разследването продължава.

 

снимка: nablyudatel.com

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK