В Гоцеделчевски регион се създават нови гори

Снимка: Infomreja.bg

Тенденцията е залесяването да обхваща все повече площи

Тази година отбелязването на Седмицата на гората преминава под мотото „Гората е живот“.  Сега то е без традиционните празнични прояви,  но отново с добра дума за всички хора, чийто труд е свързан с нея.

В Гоцеделчевски регион има две горски и едно ловно стопанство – единственото в област Благоевград. За да разберем какви са приоритетите им в момента, се свързахме с техните ръководители.

Инж. Ахмед Дренчев – заместник-директор на ДГС – Гоце Делчев:

„Дейността ни продължава, макар и с по-бавни темпове. През тази година трябва да залесим 130 декара нови гори главно от топола и 12 декара липа. По инициатива на Югозападното предприятие, в чест на Седмицата на гората ще залесим 10 декара с медоносни дървесни видове.Още тази седмица ще засадим 75 броя липа в чест на годишнината от създаването на ООН.

От тополово стопанство в Пловдив получихме 23 000 резници. Те вече са вкоренени и от тях ще израснат нови тополови фиданки. Вкоренихме и 2 000 бройки ела за производство на новогодишни елхи.“

Инж. Денислав Шенгов – директор на ДГС – Гърмен:

„Залесяването, което правим  ежегодно, е в размер на около 100 декара. Този процес става на основата на извършена през миналата година подготовка на почвата. Посадъчен материал си осигуряваме сами. Имаме семенни бази, от които събираме семена основно за бял бор и смърч. Малките растения отглеждаме в разсадник.

Тенденцията е залесяването да се увеличи в пъти повече. Извършена беше инвентаризация на гората  и  лесоустройственият проект, който сега се разработва, предвижда  намаляване ползването на дървесина и увеличаване на залесяването.

Извършваме и лесовъдски мероприятия като кастрене на дървета, включително и на широколистни тополи. Продължаваме борбата с последиците от катаклизма, който ни сполетя миналата година, когато вследствие на мокър снеговалеж изпада 120 000 кубически метра дървесина. Извършваме само санитарна сеч върху площи с паднала дървесина.

Друга наша дейност е охраняването на гората. Можем да кажем, че посегателствата върху нея намаляха.“

Инж. Исмаил Моллов – директор на ДЛС „Дикчан“:

„В момента залесяваме голи площи с черен и бял бор. Общата площ  на тези места, които никога не са били гори, е 60 декара. Освен тях, ще залесим и 6 декара, в които дърветата са изсъхнали  заради корояд. В тая дейност участваме всички – горските, заетите в ловното стопанство, администрацията, нашите работници. Досега сме залесили 35  декара и продължаваме.

Както е известно, ние имаме две бази за интензивно стопанисване на дивеч. Едната е за благороден елен и дива свиня, а другата – за муфлон и елен лопатар. Ежедневно се грижим за животните, подхранваме ги, осигуряваме им и ветеринарни грижи.“

ИНФОМРЕЖА честити професионалния празник на лесовъдите и им пожелава здраве и успехи в благородната им дейност!

 

КОМЕНТАРИ

fender13:41 - 07.04.2020
пълни глупости
али риза османтопуз бей11:09 - 07.04.2020
създават ги ама баламите превиват гръб а не комунистите от ,,45 плюс 30 " ги опоскват , 75 г. плюскат, направиха си 400 партий , обърнаха природата ,,наопаки",сезоните се ошашавиха от комунистите, и те незнаят кога да е пролет и кога баба зима, и на всичко отгоре вече не са 4 а 2, прав си е дончо от с. краище бабечко близо до медени поляни.
дончо попов08:29 - 07.04.2020
секаческите групи са сформирани от ,,дс', ,,тези копелета обезлесяват терените, изсичат обектите във троен размер, подкрепят ги лично шефовете, оттам идват парите за 19/45 а глупаците ша залесяват, даже секачите си избират горските, кой горски може да се прави на послушна мара той се премества на неговия обект докато го кратят, ебете си майката тарикатска, това не е държава.
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK