Разбиха 5-членна иманярска група от Петричко

снимки: МВР

Служители от сектор „Трафик на културни ценности” в ГДБОП съвместно с колегите им от сектор БОП-Благоевград и РУП-Петрич проведоха полицейска операция по неутрализиране на организирана престъпна група. Петчленният „екип“ извършвал незаконни разкопки на територията на археологически обекти в община Рупите, осъществявала и незаконна търговия с движими културни ценности.

В рамките на операцията са извършени претърсвания и изземвания на 7 адреса. Жилищата били обитавани от Д.Т. /55 г./, криминално проявен и с условна присъда за незаконно притежание на наркотични вещества, Е.Б. /51 г./, криминално проявен за незаконно притежание на културни ценности, А.Х., /41 г./, С. К. /43 г./ и И.Г. /28 г./. Първите трима са от село Рупите, а останалите от село Кърналово.

Иззети са 3 металотърсача, 39 антични и средновековни монети, златен медальон, 2 бронзови апликации, статуетка на стилизирана човешка фигура и тежест за стан. Предстоят експертизи, които да датират иззетите находки.

В хода на процесуално-следствените действия на адресите са намерени още 26 растения канабис в саксии, 79 незаконно притежавани ловни патрона, незаконно притежаван газов пистолет и папка, съдържаща топографски карти с данни за археологически обекти на територията на Благоевградска област. 

Образувано е досъдебно производство по описа на Сектор БОП Благоевград. Действията по разследването продължават.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK