Манолова: Всеки ден на Борисов във властта ще се измерва в трупове

Снимка: Изправи се.БГ

Хората вече не му вярват, че ще се справи с кризата, изоставени са сами, заяви Манолова

Всеки ден на Борисов във властта вече ще се мери с трупове. Хаосът в здравната система е пълен. Каквото и да направи Борисов хората вече не му вярват, защото той ги остави да се оправят сами. Всичко се пречупва през интереса на изборите и не експертите, а Борисов взима решенията за справяне с COVID-19. Премиерът разпореди да се разкрият болнични легла, но заповедите му вече не се изпълняват и двама души починаха на стълбите, пред болницата, без кислород. В същото време в държавата има 26 хил. свободни болнични легла. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

Протестите вече не са за върховенство на правото, ценности и демокрация, а са за оставка и за спасяване на човешки животи. Правителството е свирило „отбой“ и са оставили хората сами да търсят линейки, болнични легла, пари за PCR тестове и обдишващи апарати. 11 години Борисов и неговите здравни министри управляват здравната система и да бъдат така добри да не твърдят, че отговорността е на гражданите, допълни Манолова.

„Изправи се.БГ“ има рецепта какво да се направи в кризата с COVID-19, но "аптекарят" Борисов, не е в състояние да я изпълни, защото няма доверие и няма какво да направи, каза още тя и призова PCR тестовете незабавно да станат безплатни, а заразените и контактните лица на заразените да бъдат своевременно карантинирани, каза още тя.

Да се увеличи цената на клиничната пътека за COVID-19, личните лекари да бъдат стимулирани за включване в битката с коронавируса и свободните 26 хил. болнични легла да бъдат използвани за лечение на COVID-19, като се премахнат десетките административни пречки за това. Да се въведе електронното здравеопазване, но властта не иска, защото когато системите не са свързани една с друга, се краде по-лесно от ресурса, посочи Манолова.

Тя заяви, че в България в момента има две картини – хората, които умират на стълбите пред болницата без кислород и Борисов в джипа, който показва пътната маркировка. Хора умират пред болница, без здравна грижа. Незабавна оставка!, категорична бе Манолова.
 
Докато ние сме шокирани от случая в Пловдив, а Комисията по здравеопазване в парламента и председателят на парламента не реагират, парламентът приема данъчни закони. Връщат възможността държавните служители да бъдат в бордове на държавни и общински дружества и да получават десетки хиляди лева бонуси. В последните параграфи на Закона за ДДС има текстове, с които развързват ръцете на фирмите за бързи кредити. Те ще могат да определят неустойки, които могат да са до два пъти по-големи от дълга. Партийната субсидия остава 8 лева на глас, депутатите си увеличиха заплатите, за тях има линейки и легла, каза още Манолова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK