Симеонов за патриарх Кирил: Моите думи са били изключително точни и премерени

Снимка: Infomreja.bg

На вчерашната работна среща в Банско министър Симеонов отказа всякакъв коментар извън темата за НП "Пирин".

Той обяви пред журналисти, че ще каже само едно: "Честит осми март, дами!", каза вицепремиерът в синхрон с празника. "Елате утре на гара Бунево в 11.00 ч., там ще ви отговоря на всички въпроси", покани медиите Симеонов.

Днес той обяви, че няма да се извини за думите си по адрес на руския патриарх Кирил, предаде бТВ.

Симеонов уточни, че в управляващата коалиция има различия, но депутатите ѝ са достатъчни за подкрепата на кабинета.

Преди два дни пред БНТ Симеонов нарече руския патриарх „цигарен патриарх“, „второразрядно ченге“ и пр. Думите му предизвикаха скандал в редиците на Обединените патриоти и „Атака“ и ВМРО се разграничиха от тях и поискаха вицепремиерът да се извини, а Волен Сидеров дори заяви, че управлението може и без Симеонов.

Днес Симеонов беше необичайно пестелив и внимателен в думите си.

Той посочи, че вероятно управляващата коалиция може да съществува без него и партията му НФСБ. „Знаете, че няма незаменими хора и партии“, каза вицепремиерът.

„Аз не чувствам абсолютно никаква вина, защото човек, когато казва истината, няма за какво да се извинява. Моите думи са били изключително точни и премерени. Обмислям всичко, което казвам. Даже съм спестил доста факти около личността на Владимир Гундяев, както е името на патриарх Кирил“, каза Симеонов.

Той добави и че му предстоят разговори с Волен Сидеров, като посочи, старите конфликти между партиите в коалицията са решими.

Същевременно вицепремиерът е имал кратък разговор по темата с министър-председателя Бойко Борисов.

В Народното събрание Красимир Каракачанов коментира, че редовно се случва Симеонов да не съгласува позиции с останалите партии в коалицията. Според него обаче към момента риск за разпад на Обединените патриоти няма.

„Дали ще се извини, или не – това си е негово лично решение. Но не смятам, че с подобни думи и епитети трябва да определяш главата на една православна църква, пък била тя и руската, без значение какви политически убеждения имаш“, каза лидерът на ВМРО.

„Негов грях си остава, ще видим, ще обсъдим с колегите в групата какво може да се направи – каза пък Волен Сидеров. – Става дума за принципи за защита на православието. Мисля, че се изразих достатъчно ясно по медиите“.

От „Воля“ заявиха, че думите на Сидеров от вчера също са недопустими, но отрекоха категорично да се кандидатират да заместят групата на Симеонов в управлението.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK