"Ранобудните студенти" искат оставката на ректора на УНСС

Фотограф: Юлия Лазарова, Дневник

"Ранобудните студенти" искат оставката на ректора на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) проф. Стати Статев, пише dnevnik.bg. Причината са негови изказвания пред младите хора, окупирали зала 2006 във висшето учебно заведение, заснети във видео, разпространено по-рано през седмицата от "Господари на ефира".

Оставката беше поискана на първата пресконференция на националния щаб на "Ранобудните студенти", която се проведе този следобед в окупираната аула в Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Университетът е дом за всеки студент, а не просто сграда", заяви Румен Стоев, петокурсник по право в Алма Матер, отвръщайки на едно от изказванията на Статев, че УНСС не е дом на студентите и "Дай, Боже, да не бъде". По думите му напротив във висшите училища трябва да се възпитава критичното мислене.

"Ние смятаме, че това кръчмарско поведение не е адекватно", каза още младежът и допълни, че въпреки очакванията, че в УНСС няма да има окупация, група студенти са измили срама от университета. "За нас те са гордост и вдъхновение", добави Румен.

Сред изказванията на ректора на УНСС, заснети на любителско видео, са защо студентите не протестират срещу измирането на мамутите, както и "Ами отивайте в чужбина, колеги, но не пречете на тия, които искат в България да учат".

Студентката по Японистика и Международни отношения Велияна Мудева прочете първата декларация на "Ранобудните студенти" за развитието на образованието в страната. Младежите са сформирали работни групи по основните сектори, вече заседават и тепърва ще имат конкретни предложения за промени.

"За нас новият морал не означава замяна на едни господари с по-добри, а овластяване на самите граждани чрез просвещение. Не може да има нова политика без политически образовани и независими граждани. Затова образованието е ключовият елемент от новия обществен договор, за който се борим", пише в първата им позиция.

Те посочват, че "целият обществен фарс на икономически, финансови, правни и политически злоупотреби, целият "евтин сценарий", който се разиграва на политическия "театър" пред нас над 20 години, няма да бъде възможен, когато политическите "герои" на нашето време срещнат своя истински ограничител и критик в лицето на едно действително, а не номинално гражданско общество".

Затова настояват управляващите да започнат ефективно да работят за израстването на силно критична, информираща се и активна нация от граждани и "тогава ще се убедим, че политическият елит е спрял да обслужва бизнес-интересите на малцина както досега и е започнал да работи за националния интерес, а не за частния".

"Ранобудните студенти" предлагат образованието на бъдещето да бъде насочено към изграждане на интелектуално независими и критични личности. "Това може да стане само по начин, който акцентира върху култивирането на самостоятелното и критично мислене, аналитични умения и усет за проблемите - или всичко онова, което липсва в сегашната образователна система", смятат още младежите и добавят, че тази система цели единствено механичното възпроизводство на факти, а не критичното боравене с тях.

Те си представят образованието на бъдещето като интегрирано и интегриращо, където различните предмети се свързват и подпомагат един друг в непрекъснат диалог и обмен на идеи и дават за пример изучаванего на биология и чрез художествени занимания, а преподавателите включват студентите и учениците в научните проекти. "Така че, когато влезем в час с едни сурови представи, да излизаме обогатени с идеи, изковани в дебат и дискусия, а не с готови рецепти и зазубрени факти."

"Култивирането на гражданско критично сетиво не може да става само в 12-ти клас и не бива да е съсредоточено само във философкия цикъл. Искаме всички предмети да са пропити от критичен дух", предлагат "Ранобудните студенти" и добавят, че това ще стане, само когато образованието бъде всеобхватно. Те искат не само повече часове по гражданско образование и преструктуриране на философския цикъл, а и прилагане на модела на проблематизиране и поставяне под въпрос във всички учебни предмети.

Те искат и достойни заплати за учителите и преподавателите, което да ги освобождава от постоянното напрежение да мислят за пари и оцеляване. "Искаме бюджетът за образование и наука трябва да надмине средноевропейските нива. Настоящото финансиране на средното и висшето образование води до задълбочаване на социалните и познавателни неравенства", пише още в декларацията им.

На събитието беше направена ретроспекция на действията на младежите - от акцията с буквите "О", "С", "Т", "А", "В", "К" и "А" на седем блока в Студентския град, през разпъването на двата транспаранта "Срам ни е от вас" по време на парламентарен контрол в Народното събрание до окупацията на Ректората.

Те посочиха, че досега са събрали 4270 подписа на студенти и граждани и 600 на преподаватели в подкрепа на действията си.  "Ранобудните студенти" направиха анонс за утрешния национален протест "Поход на справедливостта" с искане за оставка на кабинета "Орешарски", разпускане на парламента и нови избори. Младите хора отказаха да съобщят маршрута си, за да изненадат властите. /dnevnik.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK