Общините Кюстендил и Куманово с ангажимент за създаване на Асоциация от двете страни на границата

Снимки: Infomreja.bg

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев и народният представител от ГЕРБ Кирил Калфин организираха в Кюстендил трансгранична кръгла маса на тема: "Българо-македонските отношения: приоритети, общи перспективи и предизвикателства"

„Основната наша идея бе да се запознаем с новоизбраните кметове на РМакедония да им предоставим информация за възможностите, които дава Европейския съюз, да им протегнем ръка по пътя към Евросъюза.

Дебатирахме създаването на Асоциация, в която да участват общини от двете страни на границата и по този начин да защитават своите интересни по-добре, както пред двете правителства, така и пред Европейски институции с  възможност за финансиране на проекти в интерес и полза на гражданите.“ каза д-р Андрей Ковачев.

 Две общини от Македония и България ще се ангажират със създаването на тази Асоциация. Това са Община Кюстендил и Куманово. По време на кръглата маса бяха изтъкнати проблеми, свързани с гранични контролно - пропускателните пунктове и подобряване на тяхната пропускливост, за да се улесни преминаването на гражданите на двете републики. Към момента се изпълняват 48 проекта между България и Македония.

„От бюджета на предприсъединителните фондове в бюджета на Европейския съюз за следващата година имаме към 200 милиона за западните балкани, които ще бъдат използвани за подобряване на административния капацитет и за това общините на местно ниво да могат да се подготвят за европейското членство.

Идеята на българското Председателство е Западните покрайнини да бъдат във фокуса на Европейския съвет. България би искала да бъде един добър лобист за приемането на Македония в Европейския съюз.

Подаваме ръка с днешния форум на нашите приятели и съседи.“, допълни още д-р Андрей Ковачев. На срещата бе коментирана и темата за Коридор № 8, за който трябва да се търси финансиране.

„За него трябва да се търси финансиране, затова и българското правителство инициира през декември среща със Световната банка за възможности за финансиране и на отсечките по Коридор номер, и за контролно-пропускателен пункт „Клепало”, обясни д-р Андрей Ковачев.

Народният представител Кирил Калфин също изтъкна важността на Коридор номер 8 и на жп линията, която се предвижда от Скопие за София. „Тово са такива големи инфраструктурни проекти, които ще доведат много ползи след себе си, ще доведат и до заетост. Надяваме се, това да се случи възможно най-бързо”, посочи той. Кирил Калфин обясни още, че има около 30% изградена инфраструктура между България и Македония и на следващ етап нещата могат да се подобрят още.

Кирил Калфин също подчерта, че тази среща е логично продължение на усилията на двете правителства. „Важното на тази среща е, че всички тук говорим, комуникираме и се разбираме, няма преводачи. Важното е, че започваме да работим заедно и да решаваме въпросите заедно. Убеден съм, че няма да има проблем, който да не бъде решен и да не доведе до положителен резултат. Ние гледаме бъдещето, а тези, които гледат бъдещето, стигат далеч”, посочи народният представител Калфин.

Д-р Андрей Ковачев завърши с думите, че най-доброто сътрудничество е между хората, при местната власт. „Затова инициатива бе да се срещнем, да си обменим информация и да решем как да местно ниво да подпомогнем това сътрудничество в интерес на гражданите от двете страни на границата. Самата идея на ЕС е тези граници един ден на станат символични”, посочи евродепутатът от ГЕРБ.

По време на кръглата маса се проведе полезна и градивна дискусия между градоначалниците от двете страни на границата. 

В кръглата маса специално участие взеха зам. - министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Андрей Лепавцов - посланик на Република Македония в Брюксел. Във форума участваха още кметове на общини от България и Македония, народни представители, областни управители и представители на различни институции.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK