Сурва в Брежани! Три кукерски групи гонят злото

Снимки: Сдружение "Хора и традиции"

Кукерският фестивал се организира от кмета на селото, Благой Стефанов

Брежани посреща новата година на площада с три кукерски групи и стотици участници.

Подготовката на кукерския празник е в разгара си. Навръх Сурва злите сили в симитлийското село ще гонят атрактивната и многобройна група на махала Горна, квартал "Миньор" и квартал "Мечта".

Кукерският фестивал се организира от кмета на селото, Благой Стефанов, с активното участие на цялото население.

Традиционно Брежани изпълва целия площад, а настроението е уникално, защото всяка година сурвакарските групи изненадват с нови персонажи публиката си.

Всяка година на 1-ви януари Брежани е Сурва. Стотици бабугери - от бебета до достолепните баби и дядовци, сътворяват усмихнат, шарен, пъстър, шумен, прекрасен празник.

Всяка година, конкуренцията е огромна. Подготвят се маските и кожите на бабугерите - да са копринени и да светят на слънцето. Бере се борика – за уникалните и автентични зелени горски  „чудовища“ на Брежани.

Определят се „ролите“ на всеки. Има поп, невеста и младоженец, кум и сватбена група, бабугери, кючекини, скечове, мечка с мечета и мечкар, оркестър, огромна група от игроорци. Правят се репетиции.

 Сурва в Брежани е усмихната, пъстра, шарена. Площадът е пълен с жители и гости, има и туристи, за да посрещнат заедно първия ден на новата година.

За да се заредят задълго с празничност. И да се хванат на хорото, Брежанско. Редом до брежанските бабугери, носители на множество национални и международни награди.

"Брежанските бабугери са живите съкровища на Брежани. Докоснете до тях! За здрава и силна, берекетна и успешна 2020 година!", призовават от сдружение "Хора и традиции".

СУРВА, ВЕСЕЛА ГОДИНА!
ПО-ДОБРА ОТ ТАЗ, ЩО МИНА!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK