Ревизоро: След „Бобов дол“ всички знаят какво се случва. Няма да се повтори!

Снимка: Infomreja.bg

Преди две седмици бе отнето разрешителното на ТЕЦ „Бобов дол“ да гори отпадъци

Ще се реши ли проблемът с язовир „Дяково“ и дали ще има вода.

Това бе запитан в центъра на Бобов дол министър Емил Димитров.

Всеки ден язовирът се пълни с по 4-5-6 см, което не се е случвало 7-8 месеца. Предполагам, че 2-3 милиона литра ще се напълнят за следващите 2-3 месеца. Когато достигнем на определено нниво, при което ще можем да даваме на завода, ще даваме. Дотогава ще има само за питейно-битови цели. Намерихме 29 незаконни байпаса. Изрязахме ги и в момента язовирът се пълни. А преди това – пускаме отгоре вода, а тя някъде изчезва, коментира наследникът на Нено Димов.

Преди две седмици бе отнето разрешителното на ТЕЦ „Бобов дол“ да гори отпадъци.

След това не е установено, че такива се горят.

Но те са на 24-часов контрол. Към МОСВ изградихме координационен център. Там на мониторите ще излязат всички онези ТЕЦ-ове, които Върховната прокуратура ни изпрати на отчет. Следят се граници, митници, всичко. Контрол има навсякъде, допълни Димитров.

В момента от всички тези ТЕЦ-ове само един има право да гори отпадъци – този в Сливен.

ТЕЦ „Бобов дол“ имаха допълнително количество за горене, но се установи, че от май миналата година разрешителното, което беше експериментално, е изтекло, а комплексното е при наличие на филтри и други системи за сигурност. Те не са ги поставили, така че ги спряхме до момента, в който си ги поставят отново, каза Ревизоро.

Проверката е за един месец, през който трябва да се проверят абсолютно всички ТЕЦ-ове.

„Да видим кой какво е внасял в страната. Надявам се до 10 дни нещата с ердиефа да приключат“, каза още Димитров.

Проблемът в България е, че от чужбина има какво да внесат и горят. Само едно предприятие в стараната генерира такива отпадъци за горене – София. Всички останали сметища правят едни огромни купчини и ги заравят. Така че проблемът в България е не 50 на 50, а къде са българските 50, уточни екоминистърът.

Коментирана бе и темата, че ТЕЦ „Бобов дол“ е взимала от питейната вода на Големо село.

Има един специален тръбопровод, по който се подава от язовир „Дяково“. Ние им давахме за питейни цели, те я ползваха и за друго. Ограничихме водата. В момента се дава на мините и на всички останали тук само за питейно-битови цели. Не можем да не им разрешим на хората в рудника и в завода да се изкъпят. Проблемът е, че те от там са захранвали едно село и в момента са прекъснали тръбите. И това село сега е заложник, само защото навремето тръбопроводът е минавал през завода, каза Димитров и оповести и решението на проблема:

Държавата трябва да изгради водопровод до това село и до Баланово, защото те пък пият вода с много лошо качество. В заповедта от онзи ден аз съм разрешил тези количества да се подадат към тези две села. Колко години продължава това нещо и никой не го е видял. Аз дойдох от София да го видя – не е сериозно.

Относно казуса кой е собственик на ТЕЦ-а в Бобов дол, Ревизоро заяви:

„Смятам да поканя в София собственика, консултанта, човека, който стои зад всички тези ТЕЦ-ове и изрично да му кажа какво иска държавата от него, и в частност МОСВ. Как точно ще бъдат контролирани и в случай, че всичко това не се случи, какви ще са последствията. Мисля, че след „Бобов дол“ всички знаят какво се случва. Няма да се повтори.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK