Районният мюфтия призова: Президентът да направи първа копка на новата джамия в Гоце Делчев

снимки: infomreja.bg

Със скандиранията „Българи юнаци" и "Аллах е велик” на двете агитки завърши протестният митинг в Гоце Делчев, организиран от Районното мюфтийство по повод вандалския акт, извършен върху сградата на мюфтийството в града.

На 22-ри февруари Районното мюфтийство в Гоце Делчев осъмна изрисувано със свастики и призиви, провокиращи смърт и омраза срещу мюсюлманите.

Стотици мюсюлмани от целия регион, повечето от тях имами и джамийски настоятели от населените места в четирите общини в Неврокопско - Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча, се събраха пред поругания мюсюлмански дом, за да изразят своето недоволство към ксенофобските настроения, които за първи път ескалират в Гоцеделчевско.

За първи път обаче районният мюфтия Айдън Мохамед с непремереното си слово прокара тънка, но разделителна линия между християни и мюсюлмани, въпреки че наблегна и на факта, че двете общности от години живеят заедно и се уважават.

Мотото на протеста „Всички заедно срещу ксенофобията, ислямофобията и сеенето на омраза" сякаш се обезсмисли след изречените слова от Мохамед, който постави на дневен ред и строителството на нова джамия.

Ораторът говори от трибуната по-скоро като политик, отколкото като духовно лице, което определено не се хареса и на самите присъстващи.

”Къде е президентът Росен Плевнелиев, който е наш съгражданин и който в Рибново ме увещаваше, че по време на Възродителния процес баща му е крил мюсюлмани. Да дойде в Гоце Делчев и да направи първата копка на новата джамия, за да обедини с това хората. В Гоце Делчев си имаме едно невероятно бижу – старата джамия. Тя е наша, на всички ни, защо трябва да я оставяме да се руши и похабява", бе един от бисерите, които изрече от трибуната Айдън Мохамед.

Думите му буквално взривиха събралата се малка агитка от ВМРО и "Активна съвест", които на неговото изказване реагираха с "Ууу".

"Кога е искрен и премиерът Бойко Борисов, когато казва, че мюсюлманите са му приятели или когато се водят съдебни дела и разработки срещу невинни наши духовници и вярващи", допълни духовният водач на мюсюлманите в Пиринско. 

Увлечен от политическата си реч, той дори се върна към срамния Възродителен процес, измествайки темата и мотото на днешния протест.

”Трябва ли и децата ни да враждуват и вместо да се уважават, да се стрелят. Настояваме полицията, прокуратурата, съда и всички органи на властта да си свършат работата и да разкрият вандалите, извършили поредното грозно посегателство над мюсюлманска сграда", подчерта Мохамед.

По-умерени и по-духовнически се изказаха на протеста другите оратори, сред които бе и районният мюфтия на област Смолян.

Всички призоваха за търпимост и уважение към палитрата от религии и хората, които ги изповядват и са се обрекли на вярата.

В края на протеста се появиха и бившият кмет на община Гърмен Ахмед Башев, който е и ексдепутат, заедно с общинския председател на ДПС в Гърменско - Мустафа Геров. Двамата влязоха да поздравят Айдън Мохамед и гостуващите духовници, дошли да подкрепят протеста на Районното мюфтийство в Гоце Делчев.

Предвиденото шествие с маршрут Районен съд, полиция и общинска администрация не се състоя заради забрана. 

Сред протестиращите се говореше, че извършителят на вандалския акт бил разкрит и той се оказал непълнолетен младеж.

”Искаме да знаем поръчителя, това непълнолетно лице някой го е изпратил. Преди време, когато реагирахме и депозирахме жалби за посегателството на старата джамия, за свастиките, за закачените знамена и кръст, получихме смешния отговор от прокуратурата, че разкритият автор на деянието бил воден от емоционални патриотични подбуди. Не желаем от официални институции да получаваме такива отговори", коментираха дошлите от целия регион хора на протеста.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Митко Рифатов Беев20:56 - 03.03.2015
Нема да се забурави, как преди неква година онзи Баш-Апашо, големиет мераклия за власт, злословеше по вестниците и медиите против Имамов, с цел да го измества и злепоставя, ама агента Манол си остава едно рибанско мюре и нищо друго, което не посрами да писува и псува по адрес на Имамов и на свестните ора в ДПС, колкото и да са малко там, ама що да лафиме, агента Манол си остава само един Башо-Апашо и нищо друго редом с неговиет личен пишман-духовник-муфтия-рибански, едини търговци и нищо друго, ама карай да варви, на тез местни избори ше ми ритнем шута, нема да стане михтар пак, дето се стега да бега
POMAK from TRAKYA20:54 - 03.03.2015
Както и да го мислим, статията си е бая верна в две неща, за жалост, че тоз неречен Гоце Делчевски муфтия е един политикант и хич не става за духовно лице, кадето е поставен от далаверджийската партия, а е по-добре да се нарече ДПС-арски имам, щото само с политика се занимава, а не си гледа духовните работи. Той е един от главните виновници, старата джамия в Касабата да не може да започне да се ремонтира, който муфтия редом с ДПС-агентурата, попречиха на инициативата на Институт - ПОМАК да се възстанови "Караджа паша джамия" , редом сас съдействието на хората от института и един голем помашки поет-пистател Ибрахим Белев Ага , помак от избегал от Родопите и Пирин чак в Туркията за да мери ръст по добри помашки с другиет забегнал там помак Мустафа Кемал Паша !!!
бгх........11:40 - 03.03.2015
Ako знаеш само, колко силна вяра имат помаците! По скоро за съжаление сте вие. 0- ценностна система, генно заложено.
бгп10:01 - 03.03.2015
В кръвта на всеки един от нас тече смесица от нации, които са минали през България. Византийци, Турци, Власи, Руснаци, Французи, Австийци, Поляци, Сърби, а по-късно вече Виетнамци, Араби и Китайци. И какво от това, трябва живота ни да премине в самосъжаление. Малките нации са така, кой ги хване ги е...! Да сме се родили в едни от най-великите в света - Русия, Китай или Турция, за да не философстваме тук. Да живее България во веки веков.

FACEBOOK