Районният мюфтия и ученички със забрадки подкрепиха Емине от Вълкосел в Административния съд в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

По безпрецедентно дело заседава днес Административният съд в Благоевград, с което 15-годишната Емине и баща й Ресим Шаматарев оспорват решение на директора на СОУ "Христо Ботев" в сатовчанското село Вълкосел Митко Джукин и педагогическия съвет. 

Случаят стига до съда, след като на деветокласничката Емине Шаматарева било забранено от директора и учителите да ходи на училище със забрадка. 

Вследствие на отказа от страна на ученичката и баща й да изпълнят решението на педагозите на база издадена заповед от училищния директор и съгласно Закона за народната просвета, е взето последващо решение за изключване на Емине от школото във Вълкосел и преместването й в духовното мюсюлманско училище в Момчилград, където няма забрана момичетата да влизат в класните стаи забрадени. 

Да подкрепят 15-годишната Емине в Административния съд тази сутрин дойдоха момичета със забрадки заедно с районния мюфтия Айдън Мохамед, който заяви, че е крайно време светските училища да се отворят и да дадат възможност на учениците свободно да изпълняват религиозните си убеждения. 

"Как се разрешава на християнските деца да ходят с кръстове, а на мюсюлманските се забранява да носят забрадки", бе паралелът, който направи Мохамед. 

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов бе категоричен, че член 5 от Закона за народната просвета гласи, че образованието в България е светско и то изключва налагането на учениците на идеологически и религиозни доктрини, както и демонстрация на религиозна принадлежност. 

"Не се допуска носенето на шапки, забрадки, бурки и дори слънчеви очила в сградите на училищата", подчерта Златанов и обяви, че подкрепя изцяло решенията на директора Митко Джуков и педагогическия съвет на СОУ "Христо Ботев". 

В съдебна зала бяха разпитани свидетели и от двете страни. Съдът ще се произнесе за решението си в 14-дневен срок.

"Ако решението на Административния съд не бъде в наша полза, ще обжалваме", заяви бащата Ресим Шаматарев. Той каза, че дъщеря му се чувства дискриминирана и унижена от случилото се с нея в училището във Вълкосел. "Като родител и психолог ще подкрепя докрая момичето си, което е взело само решението да се посвети на вярата си", допълни Шаматарев. 

Съдебният процес е за дискриминация, налагана в училище спрямо деветокласничката, след като преди 7-8 месеца тя се върнала от Коран курс и решила в името на Аллах да се забули. 

Хората и учениците от Вълкосел са на различно мнение по въпроса, но е показателно, че възрастни и вярващи жени също възроптаха срещо непознатото и съмнително за тях религиозно облекло на Емине, която в селото единствена хори облечена и забрадена по този начин. 

"Удовлетворени сме от начина, по който протече делото. Съдийският състав подходи към проблема в нашето училище коректно и внимателно. Надяваме се решението да бъде в този дух, според законоустановените правила в страната. Никой от нас няма против Емине да изпълнява по какъвто си реши начин религиозната си насоченост, но в нашето училище правилата трябва да се спазват от всички ученици и учители", споделиха учители от Вълкосел, които днес бяха в съда. 

 

Ресим Шаматарев, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Началникът на РИО-Благоевград Ивайло Златанов, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Врабче20:19 - 23.04.2016
До другата съни: ПРЕСВЕТА ДЕВА МАРИЯ се нарича и прославя Светата Православна Църква от православните християни и като ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА. А ПРЕСВЕТА ВЛАДИЧИЦА БОГОРОДИЦА И ДЕВА МАРИЯ НЕ Е обикновена жена! Тя е Богоизбрана и Пречиста Дева,избрана да бъде Майка на Единородният Син Божий Господ Бог и Спасител Иисус Христос! Тя е Винаги пребивава Пречиста Дева ,а и е Необикновена Благодатна Майка Божия!
Врабче20:11 - 23.04.2016
До другата съни: Поздравления! Много смислен коментар! Имам чувството че българите нямат понятия от неща като:МОРАЛ,ПРАВИЛНО ОБЛИЧАНЕ,ПОВЕДЕНИЕ.ЧЕСТ.Днешните българи (те са срам и позор за предишните поколения вярващи,високоморални и благочестиви православни християни българи )не уважават даже Светата Православна Христова Вяра,която е запазила българският народ от унищожение. Благочестивата Христова Вяра учи жените християнки да пазят честта си(тоест девството си до брака),да не правят аборти,да не изневеряват,да не блудстват. А по отношение на облеклото,Църквата не одобрява разголеността на жените християнки. Но уви,за жалост повечето българки влизат в Храма Господен-Православна църква или монастир;в крайно неприлично и несъответващо на святото място облекло. Разголени,с ултра къси поли ,къси панталонки,панталони(това си е като цяло МЪЖКА дреха),разголени впити рокли с гол гръб и дълбоко деклоте,както и разголени рамена. Други пък носят ултра къси впити рокли,които подчертават голотата и фурурата на жената,както и нейните голи бедра и крака (питам се такива жени,къде отиват -на църква,при Бога ,за да поискат помощ;или на магистралата? Защото такова облекло не е подходящо за Църква),не си покриват с шал главите си(а си показват грозните си прически и мазното от грим и всякакви козметични лайна лице. За поведението да не говорим,не ззнаят даже как правилно да се прекръстват. С таково облекло и поведение ,днешните българки прекрачвайки прага на църковният дом ,показват простотията ,невежеството си,както и непочитанието и небрежението си към Божия Дом.
Точно член 5 от Закона за народната просвета е нарушен12:38 - 16.04.2016
"Началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов бе категоричен, че член 5 от Закона за народната просвета гласи, че образованието в България е светско и то изключва НАЛАГАНЕТО НА УЧЕНИЦИТЕ на идеологически и религиозни доктрини, както и демонстрация на религиозна принадлежност." Точно член 5 от Закона за народната просвета е нарушен,не може един учител или директор да налага собствените си религиозни възгледи на деца с различна религиозна принадлежност.
един от Страсбург14:56 - 15.04.2016
Ако по религиозни причини детето няма достъп до общественото образование, и по някакъв начин е тероризирано да промени религиозните си възгледи, семейството може да поиска и получи бежански статут в страна като Германия, Франция или Швейцария. (или друга сигурна страна) Европейската конвенция за правата на човека гласи: "ЕС се основава на ценностите на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства." "Хартата на основните права на Европейския съюз обединява в един единствен текст всички лични, граждански, политически, икономически и социални права, от които се ползват гражданите на ЕС..." Аз им пожелавам от сърце да стигнат до Страсбург! Ще спечелят делото, защото да получат статут на бежанци в друга европейска държава е лудост. Ще му се наложи на Господин Училищният Бос да плати билети, хотели, преводачи, адвокати по международно право и още куп разноски...виновният поема разноските и на обвинителя разбира се. България като страна, ще бъде също санкционирана, той и съответните лица позволили му да злоупотребява с правомощията си, ще останат без работа, както и ще си плаща докато е жив наложената глоба. В живота през касата минава всеки, за злобата и простотията трябва и ще си плати и той. :) Поздрави !

FACEBOOK