Районната прокуратура в Дупница започна разследване на пожара под моста на АМ „Струма“

Снимка: Infomreja.bg

Образувано е досъдебно производство за палеж при условията на неотложност

Районна прокуратура – Дупница, води разследване за извършено престъпление по чл. 330, ал.1 от Наказателния кодекс. Досъдебното производство за палеж е образувано при условията на неотложност с извършването на оглед на местопроизшествие.

Вчера, на 13.08.2019 г., в местността „Алачица“ до гр. Дупница, възникнал пожар, за който ИНФОМРЕЖА съобщи.

В резултат на палежа били повредени носещи колони, ригери и трегери на мост, представляващи част от АМ „Струма“, в участъка при км.62+800.

Провеждат се активни следствени действия, обявиха още от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, днес екип от специалисти на Института по пътища и мостове в Агенция „Пътна инфраструктура“ и на строителя направиха оглед на съоръжението, което беше обхваното от пожара в предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини в близост до автомагистралата.

Обследвани са стълбовете на съоръжението, ригели, фуги, греди и лагери. От пожара са засегнати 13 колони, от които 5 сериозно, 2 ригела, 3 греди, отводнители и няколко лагера на моста.

Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара и с оглед безопастността на движение е задължително спиране на трафика.

Преди да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности е необходимо да се направи обстойна оценка на състоянието на моста и допълнителни проучвания с цел поетапното възстановяване на движението, е становището на специалистите.

След като има точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтните работи АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара.

Днес Агенция „Пътна инфраструктура“ внесе сигнал в Районна прокуратура - Дупница, срещу собственика на цеха.

В него се посочва, че под моста неправомерно са били струпани леснозапалими отпадъци. В сервитута на пътя, включващ според Закона за пътищата проекцията на съоръжението плюс два метра ограничителни ивици от двете му страни, е забранено депонирането на отпадъци.

По разпореждане на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски на директорите на всичките 27 областни пътни управления в страната е разпоредено до 23 август да извършат обход на всички съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK