Прокуратурата: Иванчева бавела процедури, за да изнудва инвеститори

Снимка: бТВ

Множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в община "Младост" - това е причината за ареста на кметицата Десислава Иванчева, обясни на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

"Преписките се бавят и срещу това да се намерят се иска нещо. Начинът на подход е натиск, маскиран с добрите намерения, с борба с лоши порочни практики във връзка със застрояване в района“, заяви той.

„Под маската, че се борим за правата на хората, се оказва, че се преследват лични интереси. В дома на кметицата също бяха намерени такива преписки“, допълни обвинителят.

Гешев даде подробности по разследването и как е хваната Иванчева със 70 хиляди лева, подкуп от изнудвано лице - строителен предприемач. Той заяви, че всички по веригата, взели участие в престъпнаха схема на кметицата са "светнали като коледна елха".

Ръководителят на Специализираната прокуратура заяви, че Иванчева е възпрепятствала дейността дори на инвеститори клас "А".

"Цената за решаване на проблем на изнудваното лице е 20 евро на квадратен метър. Това са 250 хил. евро. Казано му е, че щом има инвестиционни намерения за около 49 хил. кв. м съвместната дейност трябва да продължи за цена около 1,1 млн. евро. В резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро.", посочи той.

В арестувания посредник са намерени и 14 хиляди лева.

"Дали някой е виновен или не, ще реши българският съд", каза той.

Досъдебното производство е образувано през февруари, като проверката по него е извършена от прокурор още през януари. На по-късен етап са събрани доказателства.

Междувременно, малка група граждани протестира пред Съдебната палата в защита на Иванчева./ бТВ

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK