Започват проверки кой в Гоцеделчевско продава забранената отрова "Каунтер"

Снимка: OFFNews

Компетентните институции започват спешна проверка в Гоце Делчев и региона кой продава забранената селскостопанска отрова „Каунтер“. Спешна проверка е назначена от най-високо ниво.

Тя ще инспектира всички селскостопански аптеки и търговци на препарати и отрови за селскостопанска защита на територията на община Гоце Делчев и съседните общини Гърмен, Хаджидимово и Сатовча.

Проверката ще търси нарушения за продажба на забранени и с изтекъл срок на годност препарати за растителна защита и селскостопански отрови.  Подобна проверка в Гоцеделчевско бе назначена преди 7-8 години, когато младо момиче се отрови с „Каунтер“ и почина.

Основно проверката е насочена да установи кой продължава да продава и разпространява забранената още преди повече от 10 години много опасна селскостопанска отрова, с която напоследък в региона масово се тровят кучета и други домашни любимци, а само преди няколко дни бяха отровени и две крави и три телета на известния животновъд и ветеринарен лекар Иван Сирмин.  

Сирмин е собственик на животновъдна ферма, в която отглежда 42 крави и 15 телета. Фермата се намира в местността Туфча в близост до нивата на Иван Качаров от село Баничан, в която той между посятата царевица и зелки е поставил немалки купчини с отрова „Каунтер“, примесена със жито.

Целта е била унищожаване на всички видове животни, дръзнали да влязат в нивата му, което е напълно противозаконно и подлежи на сурови наказания особено след причинената смърт на добитъка на Сирмин.  Взетите проби както от поставената на нивата на Качаров отрова, така и от вътрешностите на отровените животни, се очакват да станат готови до месец и да докажат вида на веществото и причината за смъртта на животните.

Какво следва обаче и дали ще има наказание за Качаров за отрова, с която същият е могъл да изтрови и децата и семейството си, както и още различни видове животни, или институциите ще си затворят очите и ще преминат през случая с мотото „Станалото станало, да спасим нашия човек“.

ИНФОМРЕЖА също направи свое проучване относно продажбата в търговската мрежа на силната и смъртоносна селскостопанска отрова „Каунтер“, която е забранена за ползване и за продажба в целия ЕС от 2007 година.  

„Няма как да се намери такава отрова в складови помещения или по рафтовете на лицензираните търговци със селскостопански аптеки.  Всички си пазим лицензите като стриктно спазваме всички наредби и нормативни актове. Тази и други забранени отрови и препарати се продават от търговци, които не притежават лиценз за извършване на подобни продажби и дейности, и за съжаление никой не извършва при тях нито контрол, нито проверки“, коментираха агрономи и собственици на селскостопански аптеки от Гоце Делчев и съседните общини.

Такива препарати и отрови се продават и в селски смесени хранителни магазини в малки населени места. Те се държат в непосредствена близост до хляб и други хранителни продукти, заявиха пред ИНФОМРЕЖА клиенти, потребители и лицензирани търговци, които са с агрообразование и са запознати с всички норми и забрани относно препаратите за растителна защита и селскостопанските отрова.

За „Каунтер“ дългогодишни агрономи с легална дейност коментираха, че тя е била забранена след като на световно ниво след направени анализи и изследвания е било установено, че въпросната отрова е силно канцерогенна и след третиране на селскостопанска продукция с нея, причинява рак при хората.

Направените анализи и изследвания на световно ниво сочат, че отровата освен че е много опасна за посевите, тя е и смъртоносна за животните и хората.

Само 2-3 зърна са достатъчни за да причинят скоростна и мъчителна смърт при всякакъв вид животни, а също и при хора. Предполага се, че количества „Каунтер“ може да се намират все още по тавани и мазета на селскостопански производители, както и неунищожени количества от складове на бившето АПК в региона.  

От Гърция също се внасяло напоследък подобна на „Каунтер“ отрова, но с друго наименование коментират специалисти, които се надяват проверките освен да установят кой продава и разпространява опасната отрова в Гоцеделчевския регион, както и тази опасна практика вече да бъде прекратена завинаги.  

 

КОМЕНТАРИ

?22:50 - 28.08.2018
Ако собствениците на ниво, ливади и т. н. Назначат животновъдите за пазачи на нивите им те сигурно ще ги пазят!
хм11:41 - 03.07.2018
Компетентните органи, първо да проверят дали животновъдите пазят частната собственост на хората -градини, ливади, засяти ниви...
Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK