Продължават засилените проверки при транспортирането на дървесина в Югозапада

Снимка: Infomreja.bg, архив

Продължават засилените вътрешни проверки по дисциплината на ползване и транспортирането на дървесина от горите на територията на Югозападното държавно предприятие.

Целта е да се пресекат едни от най-често констатираните пропуски и нарушения при експедиране на дървесина, свързани с неправилна или умишлено занижена оценка при асортиментите и не коректно отразяване на точните обеми в превозните билети. Тази порочна практика води до злоупотреби, които нанасят значителни финансови щети на горските стопанства.

Досегашният опит сочи, че не са редки случаите, при които автомобили, нтоварени с технологична дървесина, транспортират и строителна, която не е описана в превозните билети. Установено е също, че голяма част от технологичната дървесина с дължина над 2 метра продължава да се отразява като дърва за огрев, което понижава продажната цена. Съгласно стандартите дължината на дървата за огрев е до 2 метра.

Специално внимание при проверките се обръща на правилното разкройване на дървесината, при стриктно спазване на стандарта за окачествяване. Отговорността за това е изцяло вменена на експедитора и горския надзирател на съответния охранителен участък, в който се намира обектът, припомнят експертите.

Към момента такива нарушения са констатирани в държавните горски стопанства в Кресна, Кюстендил, Самоков, Земен, Трън и Радомир. На отговорните длъжностни лица са изискани писмени обяснения и наложени дисциплинарни наказания, както и заплащане стойността на нанесената щета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK